Megindulhatnak a fejlesztések a Bakony és Balaton keleti kapujában

balaton.vehir.hu 2017. 12. 19. 14:00

Ismét eseménydús és mozgalmas évet zár a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület tagsága, akik december 20-án megrendezésre kerülő évzáró szakmai programjukon tekintik át az elmúlt 12 hónap eseményeit.

Kontics Monika munkaszervezet vezető arról tájékoztatta hírportálunkat, hogy a legjobb év végi hír, amit a térség szereplőivel megoszthatnak, hogy minden LEADER fejlesztési felhívás megjelent a térségben, így mintegy 355 millió forint forrás válik januártól pályázhatóvá a mikrovállalkozások, önkormányzatok és civil szervezetek számára.
- Komoly visszalépésként éltük meg, hogy fejlesztési és működési forrásaink a korábbi támogatási időszakhoz képest először megfeleződtek, majd közel 100 millió forinttal tovább csökkentek, de hamar megráztuk magunkat és értékelve a kialakult helyzetet a közösségben rejlő erőre alapozva kezdtük meg a tervezést 2015-ben – emelte ki Kontics Monika.
Elmondhatjuk, hogy az elmúlt 10 évben sikerült bizonyítnunk a LEADER fejlesztési módszertan jogosultságát és szükségességét térségünkben, az együttműködésben résztvevő partnerek mindegyike egyesületünk mellett áll. Az önkormányzatok támogatásával az átmeneti finanszírozási nehézségeket is sikerült elkerülni, így teljes mértékben a magas színvonalú szakmai munkára koncentrálhatunk.

Ezt segítik még azok a külső források, melyeket programjaink megvalósulásához nyertünk el. Az idei évben az OTP NYrt. támogatásával jelenhettünk meg a Turizmus Regatta rendezvényén, ahol a GEMARA Sk Vidékfejlesztési- és Velencei-tó Térségfejlesztő egyesületeket láttuk vendégül. Jelen voltunk a Bakony Expon, a Veszprémi Karácsonyi Vásárban külön házat tudtunk térségünk helyi termékeinek biztosítani, valamint a Velencei tó térségében egy szakmai úton is részt vettünk.
Nagyon fontos számunkra a megkezdett projektek folytatása, így 2018-ban a Nemesgörzsönyért Közalapítvánnyal már harmadik alkalommal leszünk társszervezői a Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál programjának.

Mégis ami miatt leginkább bizakodva tekintünk 2018-ra, az a fejlesztési források kipályáztatása. Az „Érték és minőség” közösségi marketing programra épülő Helyi Fejlesztési Stratégiánk megvalósításának fontos mérföldkövéhez érkeztünk. 7 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek térségi mikrovállalkozások. Elsősorban a szolgáltatói szektor számára tartjuk hiánypótlónak a pályázat nyújtotta lehetőségeket, hiszen számukra meglehetősen beszűkültek az elérhető támogatási források. Megkezdett települési LEADER fejlesztéseiket folytathatják az önkormányzatok és a civil szervezetek számára is 500 ezer forint támogatási forrás válik elérhetővé.
A pályázati felhívások részleteiről az egyesület honlapján tájékozódhatnak:
http://www.bakonyesbalaton.hu/Tamogatasok-palyazatok/Palyazati-felhivasok/12

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!