Balaton: Egy stratégia megalkotása, továbbfejlesztése az elért eredmények értékelése nélkül lehetetlen

balaton.vehir.hu 2015. 04. 20. 16:02

A 2007-2013-as programozási időszak lezárásaként a megalkotott Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) értékelése kiemelt feladatunk – fogalmazott Kontics Monika a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület munkaszervezet vezetője, a közelmúltban megrendezett szakmai konferencián Balatonalmádiban.

Elért eredményeink számbavétele annak a megalapozó munkának is részét képezik, amellyel a 2014-2020-as programidőszakra készülünk fel.
A kormányzati szándék szerint a LEADER program továbbra is országos lefedettséggel működik, azonban a források tekintetében jóval alacsonyabb összeggel számolhatunk, ami a helyben felhasználható vidékfejlesztési támogatásokat jelenti.
Ez nem jelenti azonban azt, hogy kevesebb támogatási forrás érkezhet a térségbe, mint a 2007-2013-as időszakban, de sokkal szélesebb körű ismeretet, nagyobb felkészültséget igényel a források sikeres megszerzése.
Ennek érdekében minden operatív program tervezőjét meghívjuk, hogy a stratégiai értékeléséhez kapcsolódóan a lehetséges további fejlesztési utat is vázoljuk fel közösen.
Sófalvi Tamás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program tervezője által tartott előadásból megtudhattuk, hogy elsősorban a termelő szektor fejlesztése élvez prioritást, illetve a visszatérítendő támogatási eszközök – kedvezményes hitelek – segítik majd elsősorban a gazdasági szektor erősödését.
A turizmusra tervezett források is célzottan jelennek meg, bevont szervezetek, országos szövetségek közreműködésével valósul meg jó néhány.
Szálláshely fejlesztésre vissza nem térítendő támogatás ebben programozási időszakban nem lesz lehetőség, de a magyar turizmus jól teljesít, így a kedvezményes hitelek is jelentős támogatást nyújthatnak.
A foglalkoztatást elősegítő források is a GINOP pályázataiban lesznek elérhetők, illetve a társadalmi célú vállalkozások támogatási forrásai is.
2015. május 24.-én Alsóörsön az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) és a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) részleteivel ismerkedhetünk meg, előadóink lesznek Horváth Viktor főosztályvezető az Emberi Erőforrások Minisztériuma Stratégiai Tervezési Koordinációs Főosztályáról, Fekete Károly Domonkos, támogatáspolitikai referens a Nemzetgazdasági Minisztérium Területfejlesztési Tervezési Főosztályáról, valamint a Veszprém megyei tervezés kérdéseiről dr. Imre László megyei jegyző és Fabacsovics Zoltán megyei főépítész adnak tájékoztatást.

Az előadásokat követően konzultációra is várják az érdeklődőket a szakemberek.

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!