Szeptemberben: látványos szüretdömping a Balatonnál (programajánló)

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Turizmus ZRT. 2012. 08. 26. 10:02

Szeptember végéig változatos szüreti programokkal, látványos felvonulásokkal várják az érdeklődőket a Balatonnál.

Milyen is volt a szüret a Balaton-felvidéken a 19-20. században?

A szőlőtermés összegyűjtésének, a szűrt szőlőlé, a must készítésének munkafolyamata a szüret. A szőlőt általában fajtánként válogatva megtiporták vagy darálták, ezután sajtolták, ehhez a Balaton-felvidéken többnyire az egykarú emelő elvén működő regősprést használták. A kipréselt mustot hordókban érlelték. A borkezelés, a tisztaság egyre nagyobb jelentőségű lett, ebben az időszakban vált rendszeressé a hordók kénezése. A kulturált borfogyasztásra Magyarországon is megnőtt az igény, több termelő a borát saját címkéjével, pecsétjével ellátott palackokban forgalmazta.

Az egykori szüretek megidéző szüreti és gasztronómiai mulatságokat hoz magával a szeptember.

A Badacsonyi Borvidék egy kis ékszerdoboz a Balaton-felvidék nyugati részén, 2000 hektár területével a kisebb borvidékek közé tartozik. A szőlőveszőkkel borított vulkáni és vörös homokkő hegyek lankáin a változatos adottságok miatt különböző jellegű borok teremnek, sokszínűvé varázsolva a borvidéket.

 

Fotó: balaton.vehir.hu/Archív

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. A Balaton régió talán legimpozánsabb őszi programot teremtő rendezvénye a Badacsonyi Szüret, amelyet idén szeptember 8-9-én rendeznek a településen. Az idelátogató vendégek megismerhetik a régió történelmi, kulturális tradícióit, a borkészítés és a helyre jellemző gasztronómia hagyományait. A vasárnapi látványos felvonulás keretében a badacsonyi borkészítés történetébe is beleláthatunk - Probus császár korától napjainkig. A résztvevők korhű ruhákban elevenítik fel az adott kor sajátosságait. Felvonulnak a magyarországi borrendek és néptánc-együttesek is.

www.badacsony.com 

A böngészője lehet, hogy nem képes ezt a képet megjeleníteni. Zalakaroson kapkodhatjuk – na nem a fejünket, hanem a szőlőt! A szeptember 15-i Szőlőkapkodón a helyi pincék nyitott kapukkal várják az érdeklődőket egy kis szüreti „tapasztalatszerzésre” és mustkóstolásra Zalakaros legfrissebb, legédesebb szőlőiből. Természetesen a látványos, hagyományos szüreti felvonulás sem marad el, este pedig szüreti bálon rophatjuk a táncot hajnalig.

Még szerencse, hogy nem kell messzire menni azért, hogy másnap egy jó fürdőt véve, kipihenjük a fáradalmakat…

www.zalakaros.hu

Szüret-körkép

A Balatoni borrégió számos településén tartanak szüretet, szüreti mulatságokat, érdemes megkóstolni a friss mustot, vagy éppen a musttal készülő gasztronómiai ínyencségeket, de van, ahol még a szüretelők közé is beállhatunk és kipróbálhatjuk a préselés mikéntjét:

- Györöki Szüret és IX. Halászléfőző-verseny – 09.01. (www.balatongyorok.hu)

- Egregyi Szüret – 09.01-02. (www.heviz.hu)

- Gyenesdiási Szüreti Vígasságok – 09.08. ((www.gyenesdias.info.hu)

- Tihanyi Szüret – 09.08-09. (www.tihany.hu)

- Szüreti Fesztivál, Balatonfüred – 09.14-15. (www.balatonfured.info.hu)

- Szárszói Szüreti Mulatság – 09.15. (www.balatonszarszo.hu)

- Kenesei Ősz – Szüreti Vigadalom – 09.22. (www.balatonkenese.hu)

- Murcifesztivál, Ábrahámhegy – 09.29. (www.abrahamhegy.hu)

- Szüreti Mulatság, Nagyvázsony - 09.29. (www.nagyvazsony.hu)

- Őszköszöntő Mulatság, Balatonföldvár – 09.29. (www.balatonfoldvar.info.hu)

- Szüreti Napok, Buzsák – 09.29-30. (www.buzsak.hu)

- Szüreti Vigadalom, Szigliget – 09.29. (www.szigliget.hu)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!