Vidékfejlesztés – honnan hová?

balaton.vehir.hu 2015. 06. 29. 16:10

Idén októberben zárul a 2007-2013-as programozási időszak fejlesztési forrásait felhasználó támogatási ciklus – tájékoztatta hírportálunkat Kontics Monika a Bakony é Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület munkaszervezetének vezetője.

Az Irányító Hatóság pénteken kiadott közleményében biztosította minden LEADER Helyi Akciócsoport számára a működés anyagi feltételeit.
Bár egyesületünk költségvetése eddig is stabil és megalapozott volt, a kiegészítő forrás segítségével magas szakmai színvonalon, megfelelő humánkapacitással dolgozhatunk a programidőszak sikeres zárásán és a következő pályázati időszak előkészítésén – folytatta Kontics Monika
Az akciócsoport területére több, mint 1,5 milliárd forint vidékfejlesztési forrás érkezett, ami azért is jelentős összeg, hiszen ezek kisléptékű fejlesztések. Összesen 42 projekt valósult meg a 22 településen.
A Vidékfejlesztési Program elfogadása szeptember-október hónapokban várható, így a nyár fontos munkával telik. Augusztus 31-ig minden ügyfélnek be kell nyújtania kifizetési kérelmét, illetve elő kell készíteni a 2014-2020 helyi Fejlesztési Stratégiát.
A források jelentős mértékben változnak, egyelőre annyit tudunk, hogy 21 településen, összesen 413,4 millió Ft fejlesztési forrás és 73,6 millió forint működési forrás áll majd a rendelkezésünkre.
A működési területünk az elmúlt 7 év tapasztalatai alapján teljesen optimálisnak mondható.
Öt járás területén, 22 településen segítjük a projektek megvalósulását, a lakosságszám az 50 ezret meghaladja, melynek közel felét a városi rangú településeink adják.

Bár a közvetlenül tervezhető források csökkennek, az egyesület azon lesz, hogy más operatív programok forrásainak bevonásával a 2014-2020-sa időszak is ilyen sikeres legyen, mint a most záruló.
Kiemelt programjaink között tervezzük a minősítési rendszer továbbfejlesztését, a közösségi marketing tevékenység erősítését, a szociális gazdaság területén együttműködési projektek megvalósítását, a szakképzés területén új program indítását, melyben a Kereskedelmi és Iparkamara együttműködésére számítunk, az ifjúsági programjaink folytatását a kultúra és sport területén, valamint a térség agrárgazdasági lehetőségeinek feltérképezését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben.
Várjuk a térség szereplőinek fejlesztési szándékait megjelenítő projektötleteket, melyeket próbálunk a stratégiában megjeleníteni, illetve a megfelelő fejlesztési forrást megtalálni. – fejezte be tájékoztatóját Kontics Monika
A szakmai programokról honlapunkon találnak tájékoztatást. www.bakonyesbalaton.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!