Hangsúlyosabb szerepet kaphatnak-e a szociális gazdaság szereplői a vidékfejlesztésben?

balaton.vehir.hu 2015. 06. 23. 14:33

A Bakony és Balaton Keleti Kapuja LEADER Helyi Akciócsoport szakmai programjai között hangsúlyosabban kívánja megjelentetni a szociális gazdaságban tevékenykedő szereplők helyi programjait – tájékoztatta hírportálunkat Kontics Monika a Bakony és Balaton Keleti Kapuja Közhasznú Egyesület munkaszervezet vezetője.

Az eddig elért eredmények áttekintéseként és a tervezés előkészítéseként a Küngösi Szociális Szövetkezettel együttműködve rendeztek szakmai fórumot, melyre az ország több részéről is érkeztek előadók, hallgatók és kiállítók.
A célunk az, hogy bemutassuk elért eredményeinket, ezeket közösen értékeljük és megteremtsük a stabil alapot a 2014-2020-as programozási időszak tervezéséhez – folytatta Kontics Monika.
A szociális gazdaság szerepének értelmezése, megismerése több szempontból is fontos kérdés. Egyrészről a kistelepülések önfenntartási képességéhez járulhatnak hozzá, másrészt pedig a közmunka programmal való összekapcsolódása, a megnyíló támogatási lehetőségek új lendületet adhatnak ennek a szféránk.

Természetesen itt is az életképesség a legfontosabb kritérium – mondja Kontics Monika. Jó néhány olyan szociális szövetkezet létesült, amelyeket kizárólag az elnyert uniós források tartottak életben és azok elmaradását követően megszűntek.
A térségben létezik jó példa a szociális szövetkezeti működésre, Küngös tevékenysége és tervei adják az alapot ahhoz a mintaprogramhoz, melyet a stratégia részévé kívánnak tenni.
Szabó Gergely Küngös Község polgármestere kiemelte, hogy a szociális szövetkezet megalakításakor még nem is gondoltak arra, hogy ez a program ilyen jelentős alapokat biztosíthat a település fenntartása számára. A TÁMOP program keretében megvalósult önkormányzati projekttel mondhatni felszámolták a munkanélküliséget a településen, új ismereteket sajátíthattak el a programban résztvevők, jelentős földterületeket vontak be a művelésbe és a költségkeret hatékony felhasználásával a termelő kapacitást is bővíteni tudták.
Ma már szép, és változatos termékpalettával jelennek meg a piacon, céljuk, hogy az értékesítés területén erősödjenek.

Az önkormányzat taggá vált a helyi szociális szövetkezetben, mellyel felkészülünk a közmunka program változásaira – mondta a polgármester, aki büszkén mutatta be a megjelent érdeklődőknek a településen működő üzemet és a művelés alá vont területeket.
A szakmai programon olyan előadások is elhangzottak, melyek az üzleti tervezés alapjaiba vezették be az érdeklődőket, illetve a szociális szövetkezet alapítás és működtetés témakörét tekintették át szakértők bevonásával.
A Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület területéről Kurcz Mária Vereb Község polgármestere mutatta be azt a több éve folyó közösségépítő és falufenntartó munkát, amely ugyancsak mintaértékű és a jövőben a térségek közötti együttműködési program keretében szeretnék megismertetni és átadni elért eredményeiket. A település széles helyi termék választékkal jelent meg, sajtokkal, szörpökkel, teákkal kínálták a résztvevőket.
Kontics Monika a rendezvény legfőbb eredményének azt tartotta, hogy elkészülhet az a rövid összefoglaló szakma anyag, amelyben a LEADER program és a szociális szövetkezeti működési program összehangolásának szükségességére és lehetséges megoldásaira hívják fel a figyelmet és a tervek szerint a Bakony és Balaton Keleti Kapuja LADER HACS stratégiájának részeként mutatják majd be.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!