Megérkeztek az oltóanyagok a regisztrált legidősebbek oltásához

balaton.vehir.hu 2021. 02. 03. 18:43

Csütörtökön Veszprém megyében is megkezdődik a regisztrált legidősebbek Covid 19 elleni védőoltása. Az oltásokat a háziorvosoknál és a kijelölt kórházi oltópontokon kaphatják meg azok, akiket erről kiértesítenek.

 

A Moderna – a vártnál jóval kevesebb vakcinát tartalmazó – szállítmánya a hét végén érkezett meg Magyarországra. A Veszprém megyébe érkezett mennyiséget kedden a megyei tisztifőorvos vette át, aki a megyei Oltási Munkacsoport koordinálásával negyven helyi háziorvosi praxishoz továbbítja az oltóanyagokat. A háziorvosok a regisztráció, az életkor és esetleges kizáró okok függvényében döntenek arról, hogy kiknek adják be a védőoltást.
Ezzel párhuzamosan a megyei kórházi oltópontokon is megkezdődik a regisztrált legidősebbek oltása, itt a rendelkezésre álló Pfizer vakcinákat használják fel. A kiértesített legidősebbek oltása csütörtöktől vasárnapig tart. A további ütemezés a rendelkezésre álló vakcinamennyiségtől függ.

A kormány oltási tervét követve az elmúlt héten befejeződött a két legveszélyeztetettebb csoport: az idősotthonok és bentlakásos szociális intézmények lakónak és dolgozónak, valamint az egészségügyben dolgozóknak az első körös védőoltása. Veszprém megyében 55 intézmény 64 telephelyén történt meg mindazok Covid 19 vírus elleni védőoltásának beadása, akik ezt igényelték.

Az oltási terv végrehajtását, a vakcinák beérkezését és eljuttatását az oltási pontokra a megyei Oltási Munkacsoport koordinálja, amelynek vezetője Takács Szabolcs, Veszprém megye kormánymegbízottja. A háziorvosokkal, megyei kórházzal, szakrendelőkkel való kapcsolattartás szintén a rendszeresen ülésező oltási munkacsoport feladata.
A Covid 19 elleni védőoltásra a www.vakcinainfo.hu oldalon lehet regisztrálni.

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!