Minden megyében felkészülnek a hatvan év felettiek oltására + videó

balaton.vehir.hu 2021. 01. 31. 12:54

Jövő héten megkezdődik az oltás a 60 éven felüli regisztráltak körében, közülük elsőként a legidősebbek kapják meg a vakcinákat. Ez hatalmas logisztikai feladat, amelynek végrehajtásáról dr. György István államtitkár, az Operatív Törzs oltási munkacsoportjának vezetője a megyei és fővárosi védelmi bizottság mellett működő oltási munkacsoportok vezetőivel és tagjaival személyesen egyeztet a napokban.

 <

Miután az egészségügyben dolgozók körében lezárult a kampányszerű oltása, most az oltási terv második csoportja, a szociális otthonban élők és dolgozók körében zajlik intenzív oltási tevékenyég. A héten az országba érkezett vakcinaszállítmányokból valamennyi bentlakásos szociális intézményt felkeresnek az oltócsapatok; ez zömében idősotthonokat jelent, de ide tartoznak például a pszichiátriai betegeket gondozó intézmények is. A cél az, hogy a zárt közösségben élő, életkoruknál és egészségi állapotuknál fogva különösen veszélyeztetett személyek mielőbb megkapják a védettséget a koronavírus ellen.

Harmadik körben, február elején elkezdődik a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása. Őket a háziorvosok fogják értesíteni ezekben a napokban a regisztráció során megadott elérhetőségen, jellemzően telefonon. Praxisonként 6-16 fő oltása történhet meg az első szakaszban.

Fotó: Gál Gábor

– Ez komoly szervezőmunkát és széleskörű összefogást igénylő logisztikai feladat, amelyben a kórházi oltópontok mellett a szakrendelőkre és a háziorvosokra is számít az Operatív Törzs – mondta dr. György István, az oltási munkacsoport vezetője, aki a fővárosi után minden megyei kormányhivatalba ellátogat, hogy a megyei oltási munkacsoportok tagjaival egyeztessék az oltási tervben meghatározott teendők végrehajtásának részleteit. A megyei oltási munkacsoportok munkájában a védelmi bizottságokat vezető kormánymegbízottak mellett többek között a megyei tisztifőorvosok, kórházigazgatók, és a háziorvosi kollegiális vezetők vesznek részt.

– Továbbra is kevés vakcina áll rendelkezésünkre, de célunk, hogy az országba érkező oltóanyagot a lehető leggyorsabban felhasználjuk, és így a lehető legtöbben minél hamarabb megszerezzék a védettséget a vírus ellen – hangsúlyozta az államtitkár.

Az eddigi látogatások tapasztalatairól elmondta, mindenhol felkészültek mind az ütemezett, mind pedig a tömeges oltásra is abban az esetben, ha lesz elegendő vakcina. Az oltási munkacsoportok közül eddig a Sára Botond által vezetett fővárosit, a Tarnai Richárd által vezetett Pest megyeit, a Szabó Sándor által vezetett Nógrád megyeit és a Pajtók Gábor által vezetett Heves megyeit kereste fel dr. György István, a következő napokban pedig az ország többi megyéibe is ellátogat.

 

(Miniszterelnökség)

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!