Rászorulók kaptak füst- és szén-monoxid-érzékelőket

balaton.vehir.hu Forrás: Csondor Henrietta tű. hadnagy 2020. 12. 16. 13:30

A katolikus karitász közreműködésével Veszprém megyében összesen harmincnyolc rászoruló család otthonába juttatott füst-, illetve szén-monoxid-érzékelőt a katasztrófavédelem. A készülékek összesen 144 ember életére vigyáznak a jövőben.

 

A fűtési szezonban hangsúlyozottan fontos a szén-monoxid jelző berendezések mellett a füstérzékelők használata is, hogy megelőzzük a lakástüzeket. Előbbiek a mérgező gáz jelenlétét mutatják ki a lakótérben, utóbbiak érzékelik a tűzből származó füstöt a levegőben.

A készülékek nem váltják a ki a fűtőberendezések és a kémények rendszeres karbantartását. A kályhák és fűtőtestek felülvizsgálata, javíttatása az állampolgár kötelessége vagyoni értékei, és az emberéletek megóvása érdekében. A kémények tisztítása, a kürtők átjárhatóságának ellenőrzése pedig a kéményseprők feladata, melyet lakossági kérésre ingyenesen végeznek el a kéményseprési ágazat szakemberei. 

Tanácsok a füstjelző használatához:

  • Minél több helyiségben legyen jelzőkészülék, egy füstjelző alkalmazása esetén azt a hálószobában helyezze el.
  • A mennyezetre, a helyiség középpontjához a lehető legközelebb kerüljenek.
  • Az érzékelők a falaktól és a világítótestektől legalább fél méteres távolságra legyenek.
  • Nagyon poros helyeken, illetve füsttel vagy gőzzel járó tevékenység esetén a füstérzékelő nem megfelelő, mivel gyakran fog téves jelzéseket adni. A konyhában, fürdőszobában, garázsban kellő körültekintéssel, a helyi körülményeket figyelembe véve javasolt az elhelyezésük, illetve ezeken a helyeken ajánlott pontszerű hőérzékelő elhelyezése.
  • A készülék elején elhelyezett nyomógomb segítségével ellenőrizhető a készülék működőképessége.
  • A füstérzékelő nem működik, ha letakarjuk, lefestjük.
  • Ha lemerül az áramforrás (elem), hangjelzést ad.
  • A lakóépületek helyiségeiben kialakuló tüzeknél a tűz kezdeti szakaszában intenzív füst fejlődik.
  • A riasztót füstérzékelésre tervezték, a tüzet nem tudja megakadályozni.

 

Hova nem érdemes felszerelni:

Ne tegyük az érzékelőt olyan helyiségbe, ahol a hőmérséklet 4 Celsius-fok alá, illetve 40 fölé emelkedhet, közvetlenül ajtó és ablak mellé, radiátor vagy ventillátor közelébe, illetve a gáz- vagy villanytűzhely fölé (a sütésnél, főzésnél keletkező gőzök is működésbe hozhatják).

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!