Kihirdették a Veszprém Megye Bora 2019 verseny győzteseit

balaton.vehir.hu Forrás: Veszprém Megyei Kormányhivatal Fotó: Veszprém Megyei Kormányhivatal 2019. 05. 22. 17:15

Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzata elnöke hirdette ki a Veszprém Megye Bora 2019 verseny győzteseit. A Mezőssy Bormanufaktúra Rózsakő fehérborát, illetve a Fodorvin Családi Pincészet Balatonakali Merlot Leshegy - Carpediem Selection nevű vörösborát a következő egy évben protokoll célokra használja a hivatal és a megyei önkormányzat.

A kormánymegbízott az eredményhirdetésen emlékeztetett arra: 2011 óta immár 9. alkalommal hirdették ki a Veszprém Megye Bora verseny győztesét. Mint mondta, ezt az időszakot tekintve a magyar borágazatban és -turizmusban komoly fellendülés tapasztalható, ez pedig a kormányzati támogatásoknak, a Magyar Turisztikai Ügynökség tevékenységének, valamint a régióban élő borászatok kemény munkájának köszönhető. A kormánymegbízott arról is beszélt, hogy megnövekedett a hazai borok külföldi és belföldi kereslete, valamint nemcsak Veszprém megyében, hanem országos szinten is egyre magasabb minőséget képviselő borok közül válogathatunk.

 

Takács Szabolcs kiemelte: mintegy 50 milliárd forintot biztosított a Kormány építkezéssel és technológiai beszerzéssel járó fejlesztésre a Vidékfejlesztési Program áprilisban lezárult pályázatán keresztül, egyebek mellett borászati üzemek számára. A támogatási kérelmek mintegy 20%-át Veszprém megyében nyújtották be, ennek összege 1,6 milliárd forint. Ezzel a támogatással további jelentős fejlődésen mehet keresztül az ágazat infrastruktúrája és eszközparkja.

Takács Szabolcs arról is beszélt, hogy a verseny meghirdetésének egyik célja a megye borainak megismertetése, egyes pincészetek bemutatkozási lehetőségének megteremtése volt. Mindezt azzal is támogatja a hivatal és az önkormányzat, hogy egy éven keresztül a „Veszprém Megye Bora” címkével ellátott két nyertes bort kínálják majd protokoll-rendezvényeiken, illetve helyezik ajándékcsomagjaikba.

Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott a beérkezett 29 minta zsűriztetésében részt vevő Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Badacsonyi Kutató Állomásának és minden jelentkezőnek. Hangsúlyozta: bízik abban, hogy a beérkezett remek borok termelői a cím elnyerésére a következő évben is kísérletet tesznek.

 

(Veszprém Megyei Kormányhivatal)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!