Átadták Veszprém Megye Értéke okleveleket és emlékérmeket – képgalériával

balaton.vehir.hu 2015. 08. 25. 20:29

2015. augusztus 25-én, ünnepélyes keretek között adták át az elismeréseket a megyeháza Szent István termében.

A megjelenteket Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnöke köszöntötte, aki megköszönte a bizottság munkáját és reményét fejezte ki, hogy a jövőben még több megyei érték kerül felszínre.

Hírportálunk teljes képgalériája ITT tekinthető meg

Majd Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke részletesen ismertette a megyei szervezet eddigi tevékenyégét:
Szeretnék Önöknek röviden beszámolni a Veszprém Megyei Értéktár megalakulásáról és munkájáról.

A magyar nemzeti értékek megőrzendő és egyedülálló értékek, azok összegyűjtése, dokumentálása és közkinccsé tétele nemzeti érdekünk, és ennek a feladatnak egy rendszer mentén történő elvégzése érdekében 2012-ben az országgyűlés elfogadta a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt.

A törvény értelmében a hangsúly a települések alapkezdeményezésein van, ezért ennek megfelelően lehetővé vált a települési, városi értéktárak megalakulása, illetve a megyei értéktár megalakulása is.

A Veszprém Megyei Értéktár 2013-ban meg is alakult, és megalakult az Értéktár Bizottság is.

Feladatai közé tartozik szervezni a megye területén lévő települési és tájegységi értéktárak adatainak összesítését, azonosítja a megye területén fellelhető nemzeti értékeket, dönt a helyi értékek megyei értéktárba való felvételéről, illetve a Magyar Értéktárba való felvételükre tehet javaslatot.

HOGYAN KERÜLHET EGY JAVASLAT A MEGYEI ÉRTÉKTÁR BIZOTTSÁG ELÉ

A nemzeti értékek rendszerezése a Magyar Nemzeti Piramis mentén történik alulról felfelé szerveződő rendszerben:

Láthatunk egy ábrát erről:

A helyi önkormányzat területén fellelhető, illetve az ott létrehozott nemzeti érték felvételét a települési, tájegységi értéktárba bárki írásban kezdeményezheti.

A helyi értéktár bizottság eldönti, hogy a hozzá beérkezett javaslatok közül mi az, ami véleményük szerint túlnő a település határain és kérheti a helyi érték Megyei Értéktárba való felvételét.

Természetesen ennek megvannak a formai dokumentumai, melyek a megyei önkormányzat honlapjáról letölthetők.

8 kategóriában lehet javaslatot tenni
- agrár – és élelmiszer gazdaság
- egészség és életmód
- épített környezet
- ipari és műszaki megoldások
- kulturális örökség
- sport
- természeti környezet
- turizmus és vendéglátás

A Megyei Értéktár Bizottság munkáját segíti a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém megyei Irodája, illetve a minél megalapozottabb döntés meghozatalához szakértőket is bevonhat eseti jelleggel.

A Megyei Értéktár által továbbküldött javaslatok Magyar Értéktárba történő felvételéről, illetve a Hungarikumok Gyűjteményébe való bekerülésről pedig a Hungarikum Bizottság dönt, melynek elnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Az értéktár bizottság 2013 óta - a 96 beérkezett javaslattétel alapján - 37 nemzeti értéket vett fel a megyei értéktárba.
A kulturális örökség kategóriába 23, az
épített környezet kategóriába 3, a
természeti környezet kategóriába 1,
az egészség és életmód kategóriába 2, a
turizmus és vendéglátás kategóriába 2, az
agrár- és élelmiszergazdaság kategóriába 3, az
ipari és műszaki megoldások szakterületi kategóriába 3 megyei érték került felvételre.

A Hungarikum Bizottság értékeink közül az
Ajka Kristályt, a
Badacsonyi Kéknyelű bort, a
Theodora Kékkúti Ásványvizet felvette a Magyar Értéktárba.

Veszprém megye egy Hungarikummal büszkélkedhet, a
Herendi porcelán az elsők között került be az értékpiramis csúcsán elhelyezkedő Hungarikumok Gyűjteményébe.
Röviden összefoglalva láthatjuk mi is a Hungarikumok gyűjteménye?

A hungarikumok feladata pedig Magyarország jellemzése, népszerűsítése.

El kell érnünk, hogy a hungarikumok az egész világon kellő vonzerőt jelentsenek MAGYARORSZÁG SZÁMÁRA, ezért lényeges feladat a hazai népszerűsítés mellett a nemzetközi népszerűsítésük is.
A hungarikumok hozzájárulnak Magyarország azonosításához, általuk tudjuk megőrizni fiataljaink számára a múlt és jelen értékeit, védelmük hozzájárul a nemzeti azonosság-tudat kialakulásához és megszilárdításához.
Ha tisztában vagyunk értékeinkkel, tudjuk, mennyit érünk, mit adunk Európának, a világnak, ez erősíti nemzeti öntudatunkat.

Fontos megemlítenem, hogy a Földművelésügyi Minisztérium 10 millió Ft támogatást adott a megyei értéktár bizottság munkájának színvonalas feladatellátásához.

Ebből került kiadásra 5500 db színvonalas megyei prospektus, készült egy 10 perces film és kiadásra kerül egy színvonalas képeskönyv.

Ezekkel a kiadványokkal népszerűsíteni tudjuk Veszprém megyét, bemutatva, illetve ízelítőt adva az itt fellelhető kincseinkről.

Balajti Zsuzsanna, aki ellátja a titkári feladatokat nagyon feszített munkát végzett, hogy határidőre minőségi munkát tudjunk felmutatni, köszönöm neki.

Megrendezésre került szintén a támogatás felhasználásával a Hungarikum Mozgalmat népszerűsítő rendezvénysorozat, melyet a megye 10 járási székhelyén tartottunk meg, és most a záró projektrendezvényen lehetünk.

Nagyon hasznosnak ítélem meg ezeket a találkozásokat. Úgy érzem sikerült felhívni a figyelmet a helyi értéktárak megalakításának fontosságára illetve népszerűsíteni azt, hogy nem haszontalan a helyi értékek összegyűjtésére szánt idő és munka.

A Hungarikum törvény egy fontos mérföldkő azon az úton, ami a nemzeti értékek megbecsüléséhez vezet.
Ehhez feltétlenül számítunk a fiatalok bekapcsolódására, mert a fiatalokon múlik hosszútávon a hungarikum mozgalom sikere.
Ezért az értékgyűjtésben nekik nagy szerepük van.

Dr. Horváth Zsolt kezdeményezésére indult megy Veszprém megyében az értékek összegyűjtésével és rendszerezésével kapcsolatos munka, neki köszönhetjük azt, hogy megkaptuk ezt a 10 millió Ft. Támogatást.

Szeretném megköszönni az elnöksége alatt végzett munkáját.

Köszönöm, hogy meghallgattak és várunk majd Önöktől a Bizottság elé minél több saját helyi értéket, hogy gazdagíthassuk közösen Veszprém megye kincsestárát, ezáltal egyre színesebbé és egyre vonzóbbá téve megyénket az idelátogatók és önmagunk számára.

Az ünnepi műsort a veszprémi Petőfi Színház művészeinek tolmácsolásában láthatták a meghívottak.
Az előadást követően került bemutatásra a Veszprém megye című film.
Ezt követően került sor a Veszprém Megye Értéktár díjak átadására.
Majd az átadást követően néptáncbemutató zárta az ünnepséget a Veszprém Megye Tánckör és a Zagyva Banda részvételével.

VESZPRÉM MEGYEI ÉRTÉKTÁR ÜNNEPE
VESZPRÉM, MEGYEHÁZA
2015. AUGUSZTUS 25.

ÉRTÉK CÍM BIRTOKOSOK

 1. Ajka Kristály Üvegipari Kft, 2. Alsóörs Helyi Értéktár Bizottság, Gaál Dezső elnök, 3. Pannon Egyetem Agrártudományi Centrum Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, Badacsony dr. Májer Jánosigazgató, 4. Balatonalmádi Értéktár Bizottság, Gráfik Imre elnök, 5. Balatonfüred Városi Értéktár Bizottság, Molnár Judit a bizottság elnöke 6. Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, Kovács Norbert egyesület elnöke 7. Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt., Dr. Simon Attila vezérigazgató 8. Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet, Márta István elnök 9. Kékkúti Települési Értéktár Bizottság, Pék László polgármester, a bizottság elnöke 10. Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület, Sebe István elnök 11. Nagyvázsonyi Települési Értéktár Bizottság, Szegedi László elnök 13. Nemesvámosi Települési Értéktár, Bárdos Zoltán
13. Pétfürdő Nitrogénművek Zrt., Dr. Blazsek István vezérigazgató
14. Somlói Tájegységi Értéktár, Simon János elnök 15. 1000 Éves Sólyi Templomért Alapítvány, Bikádi László Károly kuratóriumi elnök 16.Szentgál Község Önkormányzata Települési Értéktár Bizottsága, Dávidné Bodor Katalin elnök 17. Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Veszprém Megyei Szervezete 18. Városlődi Települési Értéktár Bizottság, Freund Éva elnök 19. Várpalotai Települési Értéktár Bizottság, Galambos Szilvia elnök
20. Veszprémi Települési Értéktár Bizottság, Brányi Mária elnök és Leimeiszterné Fazekas Éva Magyar Kézműves Remek-díjas férfiszabó és Kiskó Antal Magyar Kézműves Remek-díjas férfiszabó.

 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!