A Kormányhivatal vezetője szerint a közigazgatás rendszerváltása most van napirenden Magyarországon a területi közigazgatásban

balaton.vehir.hu Forrás: Kálóczi Beáta 2011. 02. 03. 17:03

Veszprémben, a Megyeháza Szent István termében tartott fórumot a megye polgármesterei számára a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége.

Dr. Zongor Gábor, a TÖOSZ főtitkárának bevezetőjét követően dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket és ismertette meg a települések vezetőit a Veszprém Megyei Kormányhivatal munkájával.

Ma Magyarországon az államigazgatásnak egy jelentős mértékű átalakítása zajlik abban a reményben, hogy hatékonyabban és olcsóbban, az önkormányzatokat valamint az állampolgárokat jobban kiszolgálva működik majd az elkövetkezendő esztendőkben- fogalmazott a Veszprém Megyei Kormányhivatal vezetője. Az állam területi szerve a kormányhivatal, amely megyénkben 14 szervezetből jött létre. dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta: a kormányhivatal az önkormányzatok szolgálatára szegődött, ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a hivatal hatóságként is működik, a hatóság pedig nincs másnak alárendelve, mint a jogszabályoknak. Ha a polgármesterek és a jegyzők partnereink lesznek, a kormányhivatal nem a törvényességi felhívások garmadáját akarja zúdítani az önkormányzatokra, hanem a partnerség és a megbeszélés elvén kíván közelíteni ezekben az ügyekben- tette hozzá.

dr. Kovács Zoltán elmondta továbbá: azzal, hogy ez a 14 szervezet együtt bekerült a kormányhivatalba bizonyos tekintetben ki lehet küszöbölni a párhuzamokat. Ezzel a közigazgatásban megtakarítás érhető el, hiszen kevesebb emberrel, a remények szerint hatékonyabban, átláthatóbban látjuk majd el ezeket a feladatokat.

Fontos kérdés a Kormányablakok jövője- folytatta. A Kormányablak decentralizációja azt jelenti- ez ma még csak terv, nincs még erre vonatkozó törvényjavaslat sem- hogy ezt a fajta szolgáltatást ki tudjuk terjeszteni 2013-tól a térségközpontokba is. Ennek köszönhetően részben csökkenni fog a körzetközponti jegyző feladata, viszont az elképzelések szerint lesz egy olyan centrális kormányablak a térségközpontokban, ahol egyablakos- ügyintézési rendszerrel el lehet látni az állampolgári ügyeket.

A megyei polgármesteri fórumon szó volt még az önkormányzati együttműködések, a határmenti kapcsolatok helyzetéről és lehetőségeiről, a kormányzati célkitűzésekről, aktuális önkormányzati kérdésekről valamint a TÖOSZ tudásprogramjáról.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!