Zamárdiból rajtolnak el idén a balatoni evezősök

balaton.vehir.hu Forrás: magyarnemzet 2021. 03. 14. 10:14

– A Fonyód–Badacsony–Fonyód közti versenypálya helyett idén a Zamárdi–Tihany–Füred–Zamárdi közötti vízi úton mérhetik össze ügyességüket és gyorsaságukat a vízi sportok kedvelői – jelezte lapunknak Balogh Péter, a 2020 augusztusában már háromezer versenyzőt és kétszer annyi szurkolót megmozgató szabadidősport-rendezvény sajtófőnöke.

 

– Kinőttük a verseny starthelyét, a fonyódi kutyás strandot. A múlt évben a rendkívül nagy érdeklődés miatt már a verseny előtt tíz nappal le kellett zárni a nevezéseket. A rendezvénygazda Magyar Kajak- és Kenuszövetség (MKKSZ) úgy döntött, idén júliusban a fonyódinál jóval tágasabb zamárdi szabadstrand lesz a verseny starthelye – sorolta a helyszínváltozás melletti érveket Balogh Péter.

 

A kilenc kilométeres Zamárdi–Tihany–Zamárdi- mellett lesz egy 15 kilométeres Zamárdi–Tihany–Füred-futam is, utóbbi komoly erőpróbát jelent majd a 95 százalékban amatőr versenyzőnek.

 

A balatoni evezősverseny időpontjául július 10-ét választotta az MKKSZ, ám ha az időjárás veszélyeztetné a verseny biztonságát, akkor július 17-én vagy 24-én kerül sor az érdeklődők ezreit vonzó rendezvényre. Kérdésünkre, hogy a kajak, kenu, sárkányhajó, SUP (állva evezés) közül melyiket kedvelik leginkább versenyzők, Balogh Péter elárulta: korábban a sárkányhajó volt a favorit, az utóbbi időben viszont legtöbben a SUP-deszkát választják.

 

A Balaton-átevezés kiírása után akár kilenc-tízezer versenyző jelentkezésével is számolnak a rendezők. A sajtófőnök úgy ítéli meg, hogy a nyári futam a jelenleginél még izgalmasabb, látványosabb vízisport-turisztikai attrakcióvá válhat. Bár a nyári szabadtéri programokkal kapcsolatban szinte mindenki optimista, Balogh Péter rögvest megjegyezte: a nagyívű tervek mellett számolni kell azzal az eshetőséggel is, hogy a koronavírus-járvány intézkedései felülírják az idei versenyt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!