Kiadták a riasztást: viharos széllel és esővel csap le a zivatar

balaton.vehir.hu Forrás: ripost 2021. 03. 12. 07:09

Az OMSZ előrejelzése szerint a Balaton területén kell nagyobb széljárásra számítani, még eső, havas eső bárhol előfordulhat.

A péntekre virradóra az északkeleti országrészben eső, zápor mellett a magasabban fekvő területeken vegyes halmazállapotú csapadék (havas eső), esetleg hó is előfordulhat, Borsod-Abaúj-Zemplén megye határ menti területein átmenetileg kis mennyiségű (lepel-1 cm) hóréteg is kialakulhat.

Napközben az Északi-középhegység magasabban fekvő területein viharos széllökések (60-70 km/h) is várhatók. Péntek éjfélig a délnyugati területeken 15-20 mm lehulló csapadékra kell számítani. A hőmérséklet maximuma általában 10 és 15 fok között valószínű – figyelmeztet az OMSZ.
 
Szombaton reggeltől északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, az ország nagy részén a gomolyfelhők mellett több órára kisüthet a nap, majd délután, este főleg az északi, valamint a nyugati tájakon megnövekszik a fátyolfelhőzet. Kezdetben elsősorban hazánk déli felén még sokfelé számítani lehet esőre, napközben már csak szórványosan alakulnak ki záporok. A déli, délnyugati szelet élénk, helyenként erős széllökések kísérik. A hőmérséklet hajnalban -1, +5, délután 10 és 15 fok között várható.
 
Vasárnap átmeneti felszakadozások mellett inkább erősen felhős idő lesz a jellemző. Több helyen számítani lehet esőre, záporra. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél megélénkül, főként a Dunántúlon helyenként megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0, +6, a maximum-hőmérséklet 6 és 14 fok között alakul, a tartósabban csapadékos nyugati, délnyugati vidékeken mérhetik az alacsonyabb értékeket.
 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!