Horgászat a Balatonon pandémia idején

balaton.vehir.hu 2021. 03. 10. 10:00

Közeleg a jó idő, rövidesen itt a tavasz, bizonyára sok honfitársunk fejében megfordult az a gondolat horgászni kellene! - Hideghéthy Csaba a Bakony-Balaton Horgász Szövetség elnöke, a Csopak-Paloznak Horgász Egyesület titkára osztotta meg gondolatait hírportálunkkal.

 1.* Regisztráció: Annak, aki Magyarországon horgászni szeretne, regisztrálnia kell a HORINFO rendszerben, legyen magyar vagy külföldi állampolgár. Ezt online a https://horgaszjegy.hu honlapon vagy, személyesen a forgalmazói pontok egyikén tudja megtenni. A sikeres regisztráció után csak annak nem kell horgászkártyát is igényelnie, aki az adott naptári év december 31-ig nem tölti be a 15. életévét, külföldi állampolgár vagy a 90 napig érvényes turista állami horgászjeggyel szeretne horgászni. A horgászkártya igénylésének díja 2200 Ft. 

Fotó: balaton.vehir.hu/Illusztráció

2* Horgászvizsga: A következő lépés a sikeres állami horgászvizsga megszerzése. A horgászvizsgákat a MOHOSZ 25 területi tagszövetsége által kijelölt vizsgabizottságok szervezik, amelyekre szintén a HORINFO rendszerben lehet jelentkezni. Az állami horgászvizsga ingyenes. A horgászvizsgára már 10 éves kortól lehet jelentkezni, de minden horgásznak vizsgáznia kell legkésőbb abban az évben, amelyikben a 15. életévét betölti (a gyermekhorgászoknak eddig nem kötelező). A külföldi állampolgároknak nem kell vizsgát tenniük, de igazolniuk kell, hogy ezt más országban már megtették.

  https://horgaszjegy.hu-ra történő belépés: A regisztrációval rendelkező horgászok a regisztráció során megadott, vagy kapott felhasználónévvel és jelszóval tudnak belépni saját profiljukba. Amennyiben nem tud belépni a rendszerbe, mert nem emlékszik a felhasználónevére és/vagy jelszavára, forduljon a rendszer saját ügyfélszolgálatához: E-mail-cím: ugyfelszolgalat [KUKAC] horgaszjegy [PONT] hu Telefonszám: + 36 59 324 432 (munkanapokon 8:00-16:30-ig).

3.* Egyesületi tagság: A harmadik lépésként a horgásznak horgászegyesületi tagságot kell létesítenie (ez nem vonatkozik a gyermekhorgászokra, és nem kötelező a külföldi horgászoknak). Az éves egyesületi tagsági díj ára felnőtt horgászok részére minimum 2000 Ft, a kedvezményes tagsági díj (ifjúsági és 70 éven felüli horgászok részére) minimum 1000 Ft.

4.* Állami horgászjegy és fogási napló: A korábban felsorolt lépések jelentik az állami horgászjegy és fogási napló, más néven egységes állami horgászokmány (EAH) kiváltásának alapfeltételeit. Az összevont okmány ára több részből tevődik össze. Az állami horgászjegy ára 3000 Ft, a fogási napló ára 300 Ft, illetve az egységes szövetségi hozzájárulás (ESZH) ára 2000 Ft. Az állami horgászjegy a gyermekhorgászok és 70 évnél idősebbek részére ingyenes, nekik az egységes szövetségi hozzájárulás díját sem kell megfizetniük.

5.*Turista állami horgászjegy kiváltása:  Azoknak a horgászoknak, akik a 90 napig érvényes turista állami horgászjeggyel szeretnének horgászni, szintén regisztrálniuk kell a HORINFO rendszerben. Bár horgászkártyát nem kell igényelniük, illetve horgászegyesületi tagságot sem kell létesíteniük, de horgászati alapismeretekből egy online teszt formájában be  kell számolniuk. A sikeres teszt után tudják csak kiváltani a turista állami horgászjegyet, amelynek ára 2000 Ft. A turista állami horgászjegy birtokában csak és kizárólag turista területi engedélyt lehet váltani (évest engedélyt nem), amellyel egyszerre csak egy horgászkészség használatára van lehetőség, és a napi kifogható halmennyiség is kevesebb mint az állami horgászjegyes horgászok esetében. 

6.* Területi engedély: Mindezek birtokában már csak egy dologra lesz szükségünk ahhoz, hogy szabályosan horgászhassunk, az pedig nem más, mint a kiválasztott vízterületre szóló területi engedély. Országos szinten közel 2200 halgazdálkodási vízterületre lehet napjainkban különböző területi engedélyeket váltani. A területi engedélyek kiváltása 2021-től a megújult https://horgaszjegy.hu honlapon történik, ahol online vagy személyesen a forgalmazói pontok egyikén tudunk engedélyt váltani. 

Így felsorolva riasztóan hat a sok szabály és előírás, nem kell elkeseredni, ezekért a lépésekért, és ráfordított időért bőven kárpótol bennünket a vízparton töltött idő és reményteli halfogás élménye.

Nézzük milyen lehetőségek vannak a horgászatra a Balatonon:

Parti horgászat: A Balaton körül a tavaszi és az őszi időszakban a strandok területén általában lehet horgászni. A fürdőzési szezon időszakában nem engedélyezett. Lehetőségünk van az erre acélra kialakított horgászhelyeken horgászni. Mindig nagy körültekintéssel válasszuk ki a horgászhelyet, lehetőség szerint érdeklődjünk a helyi horgászoktól, így sok kellemetlenséget előzünk meg.

Csónakos horgászat: Ez egy nehezebb dió. A Balaton körül nehéz olyan horgászegyesületet találni, ahol tudnak horgászcsónakkal rendelkező horgászt fogadni, miután a csónakhelyek véges számúak, új horgászcsónak kikötő létesítése horribilis összegekbe kerűl.

Szövetségünk (Bakony-Balaton Horgász Szövetség) BBHSZ  34 horgászegyesületet képvisel, ebből 14 közvetlen Balaton parti egyesület. Minden lehetséges fórumon szorgalmazzuk a balatoni horgászcsónak kikötők létesítésének lehetőségét, sajnos sok olyan jogszabályba ütközünk, melyek akadályozzák a megvalósítás lehetőségét.

Gyermekhorgászat: Örvendetes, hogy egyre több horgászni vágyó gyermekkel találkozhatunk a vízparton.

 A Magyar Országos Horgász Szövetség  (MOHOSZ) nagyon sokat tesz a gyermekekért a  horgászat megszerettetése érdekében. Minden évben hathatósan támogatja a gyermek horgász versenyeket, értékes tárgyjutalmakat ajánl fel a győzteseknek. A Balatoni Halászati Nonprofit Zrt pedig egész éves Balatoni gyermek horgászjeggyel jutalmazta a jól teljesítő horgászpalántákat.

Amennyiben a vírushelyzet engedi, úgy ebben az évben is megrendezi a Csopak-Paloznak Horgász Egyesület immár 16 éve hagyományos Gyermek snecifogó horgászversenyét melyről, a www..csopakhe.hu portálon tájékoztatjuk a részt venni kívánókat.

Írásommal ösztönözni kívánom a horgászsport iránt érdeklődőket, bízom benne, hogy egyre többen gyarapítják a jelenleg 650 000 fős horgászok táborát.

A *-al jelölt részek a MOHOSZ honlapjáról idézve

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!