Covid van, hideg van, még körültekintőbben a vízen!

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség 2020. 11. 19. 11:26

Jamrik Péter közbiztonsági tanácsos, a BFT Közbiztonsági Testület elnökeként és a Vízbiztonsági Munkacsoportja tagjai nevében kéri, hogy az eddig a Balatonon dolgozók, sportolók, szabadidős tevékenységüket a vízen, vagy a tó nyújtotta lehetőségek kihasználásával végzők saját és mások biztonsága érdekében gondolják át a következőket:

 "Most kiemelten fontos a felelősségteljes viselkedés, a személyes igények háttérbe helyezése az össztársadalmi cél megvalósíthatósága érdekében. Kérjük, minden érintett gondolja át, hogy ebben a helyzetben miként tudja saját és a környezetében élők biztonságát a lehető legjobban védeni, illetve biztosítani

 -             Egyre inkább a hideg idő jön, késő őszi, téli időjárási jellemzők alakulnak ki. A Balatonon ilyenkor tapasztalható hirtelen leszálló sűrű köd és a 10 C-fok körüli vízhőmérséklet együttesen teszi nehezebbé a víziközlekedést, növelve az ezzel járó kockázatokat.

-             Kiemelten fontos a viharjelzési szezon utáni időszakban a vízreszállás előtt az időjárás-előrejelzés megismerése. Ez az Országos Meteorológiai Szolgálat  www.met.hu honlapján, vagy a METEORA mobil applikációján is megismerhető.

-             Az ilyen speciális helyzetben, a hidegebb időben való hajózás, víziközlekedés során nagyon fontos az általános mentőeszközök megléte, minősége, használhatósága. Biztonságot adhat az irányt és a saját pozíciót is mutató eszközök (iránytű, kompasz, GPS, radar) használata.

-             A segélykérések során hívható a 112-es egységes európai segélyhívószám, amely már a segélykérő helyadatait is elküldi – amennyiben IOS vagy Android rendszerű okostelefonról indítják a hívást. A 1817-es Balatoni Vízi Segélyhívószámra indított hívásukkal közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányág központját érik el. A BalatonHelp alkalmazás használatával a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata riasztható. Ez a hívó állomás GPS koordinátáját is azonnal továbbítja - ezzel segítve a felkutatást és a mentést.

-             Nagyon fontos a kommunikációs- és segélykérő eszközök vízmentességének biztosítása, a vízmentes tokok alkalmazása.

-             Mivel az ősz-téli időjárási körülmények nagyban megnehezíthetik a segítséget nyújtók helyszínre történő megérkezését, ezért jelentősen megnőhet a mentéshez szükséges idő, amely így további komoly rizikófaktor a víziközlekedők számára.

-             Az időfaktor tehát ebben az időszakban nagyon lényeges. A megfelelő önmentési képességek és személyes reakciók szerepe felértékelődnek és elsődlegessé válik annak a tényezőnek a szerepe is, hogy miként készült fel a vízen közlekedő személy a késő őszi, téli hajózási, csónakázási tevékenységre és szituációkra.

-             Ebben az időszakban a Balatonon az egyéni sporttevékenységként végzett hajózási tevékenységet vagy csónakos horgászatot - a fent szereplő tényezők és időjárási körülmények miatt - annak ellenére sem javasoljuk, hogy a korlátozó jogszabályok ezt most még megengedik."

 

Csatolva olvasható a teljes COVID ajánlás szövege!

Vigyázzunk egymásra!

KT_COVID_ajánlás_2020_november_13.pdf (1 nappal ezelőtt)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!