Akár kerékpárral is felfedezhető a Balaton

balaton.vehir.hu Forrás: hirado.hu/M1 Fotó: Lead fotó: balaton.vehir.hu/Illusztráció 2020. 06. 24. 11:09

Kétszáz kilométernyi izzadás vár arra, aki elhatározza, hogy biciklivel fedezi fel a Balatont. A fáradozásért azonban több különleges látnivaló is kárpótolja a kirándulókat, például Balatonföldváron több híres magyar villáját is megtekinthetik, vagy felkereshetik a Tihanyi Bencés Apátságot is. Az M1 összeállítása.

Kétszáz kilométernyi szépség és izzadás vár arra, aki elhatározza, hogy biciklivel fedezi fel a Balatont. Ha a déli parton kezd tekerni, biztos lehet benne, hogy útja szinte végig sík terepen halad, és abban is, hogy a kirándulás alatt több látnivalót és különlegességet is felfedezhet akár már Balatonföldvár felé is.

Balatonföldvárt a Széchenyi család alapította

Balatonföldvárt a Széchenyi család alapította 1896-ban – mondta Pappné Molnár Veronika, a Bajor Gizi Közösségi Ház és Könyvtár vezetője az M1 Itthon vagy! című műsorában. Hozzátette, kevés településről van olyan információ, amely alapján napra, órára pontosan tudni lehet alapításának, átadásának az idejét, Balatonföldvár azonban ilyen: 1896. június 14-én fél 5-kor adták át a Balatonföldvár fürdőtelepet a közösségnek.

Ahogy a városalapítás ideje ismert, úgy az alapító személye is: gróf Széchényi Imre volt az, aki felparcellázta a korábbi pusztát, parkot hozott létre meg egy fürdőtelepet, és közben villák sorával ajándékozta meg az utókort. Széchenyi István „a legnagyobb magyar” családjából származó híres író és Afrika-vadász, Széchényi Zsigmond volt nyaralója, a „Kulipintyó” is a településen található.

A kor hírességei nyaranta itt pihenték ki fáradalmaikat, például egy sűrű színházi évadot követően. A Petőfi utca 11. szám alatti villa a korabeli

Magyarország talán leghíresebb színésznőjének, Bajor Gizinek volt a kedvenc nyaralója. Illyés Gyula író, Németh László drámaíró is nyaranta Földváron pihent, és a díva, Karády Katalin is.

A tágas kerttel körbevett villák szótlanul mesélnek a régi nagyok nyaralásairól. Ha valaki bele szeretne kóstolni az akkori életérzésbe, megteheti, hiszen akad itt olyan épület is, amely ma már vendégház. Az úri közönségnek előkelő Balaton-part dukált, így született a különösen szép Kvassay sétány.

A Kvassay sétányt 1905-ben alakították ki

„A Kvassay sétányt Somogyország kincsévé választották 2014-ben” – mondta Pappné Molnár Veronika. Hozzátette, egyedülálló módon a déli parton, 1200 méteren platánfák árnyékában lehet végigsétálni a kikötőtől a nyugati strandig.

A videó ITT tekinthető meg!

A sétány egészen az 1905-ben kialakított kikötőig nyúlik, amely máig a tó egyik legnagyobb kikötője: éjszakánként előfordul, hogy négyszáz hajó is ringatózik itt. A mólókra kékrácsos gyaloghíd vezet, a híd ma műemlék.

Ahány biciklis, annyi szokás

Ha Földvárról nyugati irányba biciklizünk tovább, hamar megpillanthatjuk a Hajózástörténeti Látogatóközpont kilátóját, ami remek alkalmat kínál arra, hogy a panorámában gyönyörködhessünk. A kilátóból jól látszik Tihany is.

A Balaton-körút kerékpárútja üdülőterületeken visz keresztül, egyikük-másikuk ma már múzeum. Balatonszárszón például az egykori Horváth panzió épülete mellett halad el, ahol József Attila utolsó napjait töltötte.

A déli parton tovább pedálozva álljunk meg Fonyódon és a mólónál is. A Balaton leghosszabb mólója mint egy óriási mutatóujj a másik oldalon álló tanúhegyre, Gulácsra mutat.

Ahány biciklis, annyi szokás. Van, aki szerint a Balaton megkerülését a hegyesebb-dombosabb északon kell kezdeni, hogy mindjárt az elején túl legyen a nehezén. Valaki épp az ellenkezőjét javasolja: induljunk neki délen, ahol még sík a táj, és mire a hegyekhez érünk, már megszoktuk a tekerést.

Egy Balatont megkerülő túrára három-öt napot javasolnak a hozzáértők,

de a technikának, az elektromos biciklinek köszönhetően ma már szinte bárki nekiveselkedhet a kalandnak.

Szigliget a béke szigete

Szigligetet ugyan elkerüli a kerékpárút, de a község túl szép ahhoz, hogy kikerüljék a kerékpározók. Ráadásul itt a vonat sem áll meg, autó híján pedig a kerékpár a legjobb megoldás, ha látni akarják Szigliget ófaluját, amely a domboldalban húzódik.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!