Jubileumi túra a doni hősök emlékére

balaton.vehir.hu Forrás: vehir.hu/Söge Fotó: vehir.hu/Kovács Bálint 2020. 01. 10. 14:31

Huszadik alkalommal rendezi meg a Doni Hősök Emléktúrát a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete. Az emléktúra útvonala: Veszprém-Nemesvámos-Balatonfüred-Csopak-Alsóörs-Balatonalmádi-Balatonfűzfő.

 Veszprémből indul és Balatonfűzfőn ér véget a jubileumi, huszadik Doni Hősök Emléktúra megyénkben. Az összesen ötven kilométeres távot két nap alatt teljesítik a résztvevők. Január 17-én, pénteken Veszprémből indulnak és Balatonfüredre érkeznek, elsősorban erdei utakon haladva. A második napon, szombaton Balatonfüredről Balatonfűzfőre menetelnek, a szakaszt a kerékpárúton teljesítik. 

A túrán összesen hatvanöten vesznek részt: az egyesület tagjai mellett a Majsai Kiskun Huszár Bandérium, az 54. Radarezred és a 3. sz. Toborzó és érdekvédelmi központ aktív katonái, valamint apródok és kadétok is, de a szervezők német testvérszervezetüktől is várnak önkénteseket. 

A menet célja a 77 évvel ezelőtti doni katasztrófa hősei előtti főhajtás és emlékezés. Ennek érdekében több helyszínen koszorúznak, helyeznek el mécsest a résztvevők: pénteken 8:15-től a veszprémi Vámosi úti temetőben, 10 órától a nemesvámosi hősi emlékműnél, 17 órakor a balatonfüredi hősi emlékműnél. Szombaton 9:15-től a csopaki hősi emlékműnél, Alsóörsön 11.15-től a református templomban emlékeznek,  13:15-től a balatonalmádi hősi emlékműnél, 17 órától a balatonfűzfői hősi emléktáblánál fejezik ki tiszteletüket  a hősök emléke előtt.

Ovádi Péter parlamenti képviselő fontosnk tartja, hogy választókerülete településein is megemlékeznek a hősökről

A második magyar hadsereget 1942-ben a keleti frontra vezényelték, ahol 1943 januárjában az ellentámadást indító szovjet csapatok megsemmisítő csapást mértek rájuk. A Don-kanyarban a megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül lehetetlen helyzetbe kerültek a magyar katonák, akik ezrével vesztek oda a -40 fokos orosz télben, vagy estek orosz hadifogságba. Több mint százezren soha többé nem kerültek elő.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!