MENTŐÖV PROGRAM – A cél egy egységes tájékoztatási rendszer megvalósítása a Balatonon

balaton.vehir.hu Forrás: Szabolcs Tímea 2019. 08. 17. 11:31

Augusztus 17-én, Balatonlellén a BL YachtClub & Apartements-ben került bemutatásra a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság, a Balaton Fejlesztési Tanács és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata összefogásában megvalósuló MENTŐÖV PROGRAM.

 

Az eseményt Tóth Balázs, a BL YachtClub igazgatója és a Balatoni Kör alelnöke nyitotta meg. A köszöntő után Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője ismertette a BVRK által megálmodott prevenciós lépéseket, a 2017 nyarán történt vízi balesetek tükrében. Majd Jamrik Péter, a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Tanács elnöke beszélt arról, hogy miért tartja kiemelten fontosnak a projekt támogatását. Vázolta a program formai és tartalmi elemeit, beszámolt a MENTŐÖV munkacsoport működéséről és arról, hogy miért a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatát választották a program mentorálására. Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnöke, Jamrik Péter szavaira reflektálva ismertette a program keretében eddig megvalósított lépéseket, azt, hogy hol tart most a projekt és, hogy milyen nehézségekkel kellett és kell szembenézniük a megvalósítás kapcsán. A sajtótájékoztatón bemutatásra kerültek a már elkészült, strandokra kihelyezett tájékoztató anyagok és elhangzottak a projekt folytatására vonatkozó tervek is.

A komoly szakmai összefogásból született prevenciós program „elindítói” a 2017. nyarán történt vízi balesetek kiemelkedően magas száma, valamint az ezek vizsgálataiból levont következtetések voltak. Megfigyelhető, hogy a balesetek okai mögött gyakran az információhiány, az önismeret hiánya, a felkészületlenség, vagy az emberi felelőtlenség áll, így a hatékony megelőzésben a különböző kommunikációs eszközök komoly szerepet játszhatnak. Ezen kommunikációs módszerek, eszközök fejlesztésére, kidolgozására és megvalósítására vállalkozott a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testülete keretében létrejött MENTŐÖV munkacsoport.

A Balaton Fejlesztési Tanács és az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Minisztérium támogatásával létrejött MENTŐÖV PROGRAM egy egységes, koherensen egymásra épülő, vízbiztonságot és közbiztonságot elősegítő, felvilágosító és tájékoztatási rendszer. A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság által megálmodott prevenciós program célja, a biztonságos vízhasználathoz szükséges információk megismertetése és tudatosítása, hosszabb távon a balatoni vízi balesetek számának csökkentése, megelőzése, valamint az emberek tudatos, felelős vízhasználatra ösztönözése.

Ezen kívül a program keretében elkezdődött egy egységes, könnyen értelmezhető, helymeghatározást lehetővé tevő rendszer kiépítése is. A tervek szerint a rendszer a Balaton valamennyi strandján megvalósul majd, mely esetleges baj - baleset, rosszullét - esetén jelentős mértéken segíti és meggyorsítja a mentésirányításban és mentésben dolgozók munkáját.

Mindezek mellett a program részeként 2018-ban és 2019-ben a BVRK és a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata számos prevenciós előadást tartott, melyek szintén a helyes fürdőzési szabályokra és a vizek veszélyeire hívják fel a régióban élő, a vízi sportokat űző gyermekek, valamint a strandolók figyelmét. A projekt kezdete óta 133 előadáson, 7310 diák tanulhatott a megelőzés fontosságáról. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!