Az 50 település már javában készül az idei Nemzeti Regatta versenyeire!

balaton.vehir.hu Forrás: Gátonyi Barbara - BH Zrt. 2019. 05. 21. 13:10

Kevesebb mint két hét és indul a Nemzeti Regatta – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja – 2019. június 1-2-án! A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és szervezőtársai idén is 50 települést látnak vendégül Siófokon, ahova 16 megyéből érkeznek majd a csapatok a megmérettetésekre. A kilátogató közönség megismerkedhet a települések saját kulturális értékeivel, ízvilágukkal, programkínálatával, turisztikai szolgáltatásaival Füzértől egészen Körmendig.

 

A benevezett 50 magyarországi település több versenyszámban is összemérheti majd tudását az idei rendezvényen. Lesznek vízi versenyszámok úgy, mint avitorlásverseny, illetve 25 település részvételével sárkányhajó verseny, melyet a Sió csatornán rendeznek. A versenyeket nézőhajóról, a partról vagy akár óriáskivetítőről is nyomon lehet majd követni. Ezen kívül a csapatok készülhetnek saját produkcióval is, melyet a nagyszínpadon mutathatnak be a közönségnek. A településekkel és csapataikkal a Települési Ízek Utcájában lehet majd ismerkedni, ahol a sátorstandokban mindenki elkészítheti jellegzetes ételét egy kétnaposfőzőverseny keretein belül, a végeredményt szakértő zsűri fogja értékelni. Minden további versenyszámot is zsűri értékel és jutalmaz, így standszépségversenyen is indulnak a csapatok értékes díjakért. Tavaly Zirc látványosan szép standja vitte el az első helyet, de idén minden bizonnyal több kihívója akad majd a dobogós helyek tekintetében.

Az összes versenyszámban legjobban teljesítő település nyeri a Nemzeti Regatta összetett fődíját, melyet az elmúlt két évben egyaránt Baja hódította el.

 

Az idei vitorlásverseny résztvevői között a nevezések alapján találunk majd ismert orvosokat, sportolókat, borászokat, művészeket. Komárom csapatát híres színművész és filmrendező is erősíti majd, Miskolc csapatában pedig egy válogatott vízilabda játékos is versenyzik. Pécs vitorláshajójában köszönthetjük aMagyar Vitorlás Szövetség elnökét, valamint Zamárdi csapatának képviseletében jelen lesz egy olimpiai- és világbajnok kajakozó, Zirc csapatát pedig egy magyar válogatott kézilabdázó erősíti majd.

Természetesen a legtöbb hajón idén is találhatunk olyan résztvevőt, akinek van kötődése a vitorlázáshoz, így például Alsóörs csapatának tagjai között lesznek vitorlázók is, Füzér csapatát pedig a BAHART egyik vitorláskikötőjének vezetője erősíti. Orfű vitorláshajó csapatában szerepel majd egy vitorlázó olimpikon, köszönthetünk még egy modellvitorlázót is a csapatban, valamint az Orfűi Vitorlás Egyesület egyik képviselőjét is. A házigazda Siófok város vitorlás csapatában szintén versenyeznek vitorlázók, illetve Zamárdi csapata sem panaszkodhat hiszen 4 vitorlázót is magáénak tudhat majd a versenyen.

A sárkányhajó csapatok legénységei között is találkozhatunk illusztris csapattagokkal, így például egy 2 danos AIKIDO mesterrel, aki a zirci betyárok csapatát fogja erősíteni, de itt lesznek még a Harkányi Kézilabda Csapat tagjai is. 

 

A vízen zajló izgalmas versenyszámokhoz társul még a főzőverseny a Települési Ízek Utcájában, melyre rengeteg különleges étellel készülnek a csapatok. Baja „Délvidéki sültes saroglyát” készít, de kóstolhatunk majd Balatonkenese Lecsófesztivál ízelítőjéből is. Budapest 10. kerületének csapata „Zsurek levest” főz, Budapest 18. kerületének csapata a „Lőrinczi marhaszegy füstben”, valamint a „Pestimrei Joe páros kézműves kolbász” nevű ételekkel nevezett. Miskolc is különleges ételekkel készül, úgy, mint a „Nyári ködben megbújó bükki szarvas az erdő kincseivel”, ezenkívül Gyöngyös elhozza nekünk a „Mátrai bivalyburgert”és megkóstolhatjuk a Csopak által kreált „Házi hagymás cipóban sült csülköt, zöldfűszeres dresszinggel”. Ezeket és még megannyi további jellegzetes ételt szakértő zsűri véleményez majd, de a nagyközönség részéről is lehetőség lesz a kóstolására.

A nagyszínpadra különleges produkciókkal is készülnek a települési csapatok. Fellépnek majd táncosok, zenészek, énekesek, lesz operett és musical műsor, néptáncműsor, akrobatikus táncbemutató, fellép majd Csík János és a Mezzo, a Tihanyi Asszonykórus, valamint a fesztivál nagykoncert előzeteseként Vastag Tamás lép fel testvére előtt a nagyszínpadon Balatonkenese település képviseletében.

Sztárfellépőkből sem lesz hiány az idei Nemzeti Regattán, az ingyenesen látogatható koncertek keretében szombaton Vastag Csabával és az Irigy Hónaljmiriggyeltalálkozhat a nagyérdemű, vasárnap pedig Péterfy Bori & Love Band, valamint a Hooligans fog zenélni a Siófokra látogatóknak. A családias hangulatú rendezvényen a kicsiknek is készülnek a szervezők, hiszen rengeteg gyerekprogrammal várják az idelátogatókat, lesz ugrálóvár, kézműves sarok és nép játékok, tűzoltóautó, Playmobil játszósarok, körhinta, valamint a Vodafone - mint a rendezvény mobiltechnológiai partnere - jóvoltából egy különleges és hatalmas kamion a Vodafone Future Truck, mely interaktív virtuális kikapcsolódást ígér kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Az egészségmegőrzés jegyében a kilátogatókat „egészségsziget” várja, ahol a Generali szűrőbuszai és a LaRoche ingyenes anyajegyszűrő sátrai állnak majd a vendégek rendelkezésére állapotfelméréssel.

A rengeteg színes program háziasszonya a már hagyományokhoz híven idén is Ördög Nóra lesz, a házigazda szerepében pedig az előző évekhez hasonlóan Borbély Ferencet köszönthetjük, aki egyben a vitorlásverseny szakértő kommentátora is.

A MOL Nagyon Balaton Rendezvénysorozat részeként szervezett Nemzeti Regatta június 1-jén és 2-án minden korosztályú érdeklődőt gazdag, ingyenes családi programkínálattal vár Siófokon! Az eseménnyel kapcsolatban minden információ és aktuális anyag elérhető a www.nemzetiregatta.hu oldalon.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!