Unikális könyv a Balatonról: Megjelent a Magyar tengeri gasztrokönyv, Kalas Györgyi könyve

balaton.vehir.hu 2018. 07. 10. 12:34

Kalas Györgyi évek óta, télen-nyáron járja az újhullámos balatoni büféket és éttermeket, mindent megkóstol, mindenkivel beszél, kutat, felfedez, kérdezősködik, és tapasztalatait meg is írja. Felnőttként szerette meg a Balatont, amihez harminc évig semmi köze nem volt, most azonban Balaton-rajongónak vallja magát.

 Az utóbbi években testközelről követte végig a balatoni gasztronómiában lezajló változásokat, amelyet egy nagyon érdekes társadalmi folyamatként jellemez. Több éves tapasztalatairól most könyvet írt, Magyar tengeri gasztrokönyv nem pusztán gasztrokalauz, hanem sokkal több annál, személyes történetek sokasága a balatoni vendéglátásról ételekről, és az íróról magáról. Egy szubjektív, de mégis történeti kontextusba ágyazott könyv, amelynek legfőbb célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a vendéget és a vendéglátósokat, népszerűsítse a gasztronómiát és emléket állítson ennek az egyedülálló folyamatnak.

 

Kalas Györgyi

„Több év munkáját sűríti a kötet. Jó ideje Budapesten élek, és ami leginkább megfogott a balatoni térség gasztronómiájában, az a személyessége volt. Teljesen más, mint Budapest, ahol hetente nyílnak az új helyek de ritkán kötjük őket egy-egy archoz, emberhez. Úgy érzem, hogy az elmúlt időszakban annyi történet gyűlt össze bennem, hogy szerettem volna azt mindenkinek elmesélni. A Balaton jövője szempontjából is nagyon fontos, hogy ez a mostani, nagyon pozitív gasztronómiai folyamat milyen irányban halad majd tovább” - mondja Kalas Györgyi, aki többek között olyan kérdésekre keresi a választ, hogy:

 Miért lett egyszer csak divat a Balaton?

Miért telt meg a Káli-medence?

Hogyan lett Siófokon jó cukrászda?

Hogyan legyünk lángosszakértők?

Balatoni-e a balatoni hal?

Miért nincs a hekknek feje, és igazából mi a neve?

Miért nem megy ki a divatból a rántott sajt?

Regionalitás, az minek?

Miért nem egyenletes a minőség?

Mi a baj a főszezonnal?

Tudatosan időzített büfézés?

Hogy kerül az NDK turista a sörcímkére?

Miért van a Balatonnál ennyi beton?

Mit csinál egy büfés télen?

Lesz-e itt nemzetközi turizmus?

 A könyv a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!