Tényleg kapható öt forintért kugler?

balaton.vehir.hu Forrás: Dudás András 2018. 04. 11. 10:37

Tavaly Balatonfüreden, idén pedig Balatonszárszó egyik cukrászdájában kapható 5 forintos áron József Attila kedvenc süteménye, a kugler. Azoknak a gyerekeknek, akik részt vesznek a település által szervezett szavalóversenyen, még ennyit sem kell fizetni. Ők ingyenesen kóstolhatják meg a költő kedvenc édességét.

 süteményes akcióval arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az édes élethez nagymértékben hozzájárulhat a szépirodalom szeretete.  A versek segítik a gyermekek érzelmi, erkölcsi és értelmi fejlődését. – olvasható a szervezők közleményében.

József Attila „De szeretnék gazdag lenni,/ Egyszer libasültet enni./Jó ruhába járni kelni,/ S öt forintér kuglert venni.”  - sorait szinte minden gyerek ismeri, de csak kevesen tudják, hogy mi is az a kugler. Az akció segítségével arra szeretnénk a gyerekeket ösztönözni, hogy ne csak „magolják” a verseket. Inkább nézzenek utána annak, ha valamit nem értenek. A kugler például egy ma is létező sütemény, amelyet ma már mignon néven ismerünk. A francia süteményt Kugler Henrik, a híres cukrász  honosította meg Magyarországon, és sokáig a mester nevét viselte a köznyelvben ez az édesség.

Balatonszárszó mellett, Budapesten is feltűnik majd az akció. Itt Füred Kapitány, a balatoni mesehős és a   Jótékonysági Receptműhely közösen ünnepeli a költészet napját. A fővárosi járókelők nem csak a süteményt kóstolhatják meg, de kézhez kaphatják annak elkészítési módját is. A recepteknek egy speciális funkciója is van. A hátoldalukon  olyan eseményekről olvashatunk, amelyekre érdemes lehet ellátogatni a Balatonnál a következő hetekben a Nyitott Balaton akció ideje (április 27. - május 27.) alatt. Az eseménysorozathoz minden évben több mint száz vendéglátóegység és legalább ennyi szállásadó, programgazda csatlakozik. A receptek hátuljára felkerült például a balatongyöröki Palacsintafesztivál (április 28.), az ábrahámhegyi Halászléfőzés és horgászverseny (április 29.), valamint a gyenesdiási Balatoni Barista Bajnokság (május 05.), valamint a tihanyi Placc állandó programjai is felkerültek.

Ki az a Füred kapitány?  A balatoni mesehőst pedagógusok, pszichológusok, turisztikai- és reklámszakemberek, újságírók, vendéglátósok bevonásával hozták létre. Valamennyiük számára: fontos, hogy legyenek olyan rendezvények a Balaton partján, amelyek a gyerekek nyelvére is lefordítják a „komoly” eseményeket.  A  mesehős segítségével olyan akciókat szeretnének szervezni a jövőben, amelyek könnyen fogyaszthatóvá teszik a kultúrát. A  kisgyermekes családokat arra inspirálhatja, hogy a Balatonra jöjjenek kirándulni főszezonon kívül is – mondta  Éskovács Péter, az akció koncepciójának kidolgozója.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!