Halőrzési beszámoló 2017 - volt már jobb, de rosszabb évünk is

balaton.vehir.hu Forrás: balatonihal.hu Fotó: balatonihal.hu 2018. 01. 17. 18:26

Minden munkanapra jutott egy feljelentés – így mutatna a 2017-es halőrzési mérlegünk, ha a számvetés során csupán a szemléletességre törekedtünk volna. A kép azonban ennél jóval árnyaltabb, hiszen a tavalyi év első két hónapjában vastag jégtakaró segítette a munkánkat, így a 252 feljelentés 10 hónapra oszlott el, ezen belül tavasszal és ősszel zömmel a helyiek, nyáron a vendéghorgászok adtak munkát halászati őreinknek. Olvasható a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapján.

 Bár markáns trendváltozásról nem beszélhetünk, az elmondható, hogy az elmúlt évekhez képest némileg kevesebb volt a kirívó szabályszegés, miközben a horgászlétszám az elmúlt esztendőben is tovább nőtt. 

Sajnos messze vagyunk a 2014-es év számaitól, amikor mindössze 190 esetben kellett intézkedniük halászati őreinknek, de a negatív rekordot jelentő 2010-es évhez képest közel harminc százalékkal kevesebb feljelentés született 2017-ben.

A szabályszegések listáját továbbra is az engedély nélküli horgászok vezetik. 78-an voltak tavaly olyanok, akik úgy szerettek volna halat fogni, hogy semmilyen horgászatra jogosító okmányt nem váltottak, harmadennyien pedig rendelkeztek ugyan állami horgászjeggyel, de érvényes területi jegyet nem tudtak felmutatni az ellenőrzés során. Itt ki kell emelnünk azt, hogy az engedély nélküli horgászok többnyire az ide érkező vendéghorgászok köréből kerülnek ki, gyakorta azért, mert hirtelen ötlettől vezérelve ülnek le a vízpartra nem gondolván végig, hogy a szabályszerű horgászathoz a bot és a csali nem elegendő.

2017-ben ötvennél is többen hagyták figyelmen kívül azt a törvényi szabályozást, amelyik két darabban határozza meg az egyidejűleg használható horgászbotok számát, de sokat látott halőreinket is meglepik olykor az akár öt bottal is kísérletező mohó „sportemberek”.

További részletek a balatonihal.hu oldalon olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!