Száz év – milliónyi vendég

balaton.vehir.hu Forrás: honvedelem.hu/Kálmánfi Gábor Fotó: honvedelem.hu/Kálmánfi Gábor 2017. 11. 17. 14:19

Centenáriuma alkalmából csapatzászlót kapott az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központ (MH RKKK) Áder János köztársasági elnöktől november 17-én, pénteken - tudósít a honvedelem.hu

Ki gondolná, hogy immár kerek száz esztendeje járnak pihenni katonák és igényjogosultak a – nevezzük most a mindig is közismert nevén – Honvédüdülőbe? Pedig igaz: Budapest székesfőváros éppen 1917. novemberében vásárolt meg egy harminchektáros telket – akkor még – Balatonkenese közelében, amit 1949-ben, kormányzati döntéssel adtak át honvédségi használatra. Az első vendég 1950. június 5-én hajtotta álomra fejét a haderő üdülőtelepének valamelyik szállodai szobájában, melyet azóta bizony megszámlálhatatlanul sok vendégéjszaka követett – persze nem mindig az ötvenes évek divatjában, habár elgondolkodtató, hogy akkor még bizony minden vendégnek kötelező volt a reggeli torna…

Száz évvel később viszont már azt láthattuk, amint ünnepi állománygyűlésen Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka átveszi Szegő László dandártábornoktól, a Köztársasági Elnöki Hivatal Honvédelmi Főosztályának főosztályvezetőjétől a csapatzászlót, melyre később a tábornok felkötötte a köztársasági elnöki zászlószalagot.

Piros Ottó ezredes köszönőbeszédében elmondta: a központ olyan tekintetben is speciális alakulat, hogy több közalkalmazott dolgozik itt, mint katona. „Hagyományos jelképrendszerén túl, ez a zászló az összefogást is szimbolizálhatja, és bízom benne, hogy állományunk felsorakozik mögé” – húzta alá az ezredes.

A zászló megáldását követően Matolcsy Gyöngyi, Balatonakarattya polgármester asszonya, Tömör István, Balatonkenese polgármestere és Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnöke is zászlószalagot adományozott az üdülőnek.

A centenárium alkalmából dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök emléktárgyat adott át Piros Ottó ezredesnek. Az MH RKKK parancsnoka csapatérem átadásával köszönte meg a központ működtetéséhez nyújtott segítséget többek között dr. Orosz Zoltán altábornagynak, Honvéd Vezérkar főnökhelyettesnek, Varga János altábornagynak (aki jelenleg Belgiumban szolgál), Huszár János altábornagynak, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnokának, Schmidt Zoltán dandártábornoknak, az MH ÖHP törzsfőnök támogató helyettesének és Kriston István főtörzszászlósnak, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósának.

Az ünnepi állománygyűlést követően bemutatták Udovecz György 100 éves a Honvéd Üdülő 1917−2017 című, a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent kiadványát, illetve az üdülő történelméből fellelt relikviákból kiállítás is nyílt.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!