Balaton, borászatok ősszel is nyitva!

balaton.vehir.hu 2017. 09. 06. 22:00

Szüret idején sokan kirándulnak a környező hegyekben, jóféle borokra szomjazva. A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület körképében összefoglalta a Balaton Riviéra területén működő borászatok, vendéglők őszi nyitvatartását.

Fotó: balaton.vehir.hu/Archív

Mindig is híres volt a csopaki bor, nem túlzás azt állítani, hogy messze földön híres, hiszen például
már a pesti Gundel étterem 1939-es New York-i világkiállításon szereplő itallapján is ott találjuk az
1921-es évjáratú csopaki furmintot! De akár a régi rómaikig is visszamehetnénk, ha az itteni
borászat kezdeteit kutatjuk.
Azóta is számos borászattal, borterasszal, borbisztróval várja vendégeit ez a vidék. A környék
leghíresebb fehér borásza, Jásdi István a pince és borterasz mellett egy vinotékát is működtet egész
évben (csak karácsonykor és január első napjaiban zárnak be). A Jásdi Vinotéka a 71-es út mellett az
őszi-téli idényben hétfőtől szombatig 10-18 óráig tart nyitva, vasárnap 13-18 óráig. Kiválóan alkalmas
palackozott borok gyors vásárlására. De ugyanakkor békés pihenésre, üldögélésre is ajánlható akár
baráti társaságoknak is, hiszen a jó bor mellé zsíros kenyeret, kávét, teát esetleg pálinkát is kínálnak a
megfáradt utasoknak.
Fent a hegyen a Jásdi Pince és Borterasz a borkóstolást szolgálja. Kiváló környezetet kínál „a vidék
esszenciájának” megízlelésére a felújított Ranolder –ház csodálatos panorámájával. Ide érdemes
előre bejelentkezni, helyet foglalni. A telefonszám: 30 733 0113.
Nyitva tartás: hétfőtől-péntekig 14-20 óráig (kedd szünnap), szombat-vasárnap 12-20 óráig.

A Márga Bisztró és Szent Donát Pincészet teraszáról a világ egyik legcsodálatosabb
panorámája tárul az ember elé és mindehhez társulnak a kiváló borok. Csopak mellett
Tihanyban valamint a Káli-medencében, a Fekete-hegyen vannak területeik. Csak saját szőlőt
dolgoznak fel, a borkészítés minden mozzanata a csopaki birtokon történik. Évente 25-30 ezer
bort palackoznak. A birtokon regionális gourmet konyhát vivő éttermet is működtetnek.
Ahogyan Kovács Tamás tulajdonos írja honlapjukon: „a borvidék legnemesebb
hagyományaira alapozva egyedi, izgalmas, a termőhely karakterét hűen tükröző borokat”
kívánnak termelni.
A Márga Bisztró szeptemberben minden nap nyitva van 12-22 óráig. Október elsejétől kedd
és szerda szünnap.
Ahogy a Márga Bisztróba, úgy a Szent Donát Pincészetbe is érdemes telefonon előre
bejelentkezni, de száraz torokkal nem megy el vendég a Szent Donát birtokról. Naponta 14-től
22 óráig mindenképpen megkóstolhatják a pincészet borait. Telefonszámok: Márga 20 928
1181. Szent Donát: 20 352 55 60.

A Petrányi Pincészet nemzetközi versenyeken is megméretett és díjazott boraival , valamint hideg és
meleg konyhával is fogadja a vendégeket szeptemberben csütörtöktől vasárnapig 12-21 óráig.
Csütörtökön 14-21 óráig. Újdonságok is szerepelnek az őszi menüben. Nagyobb csoportoknak
érdemes előre bejelentkezni, de kisebb társaságoknak bármikor van hely. Telefon. 30 515 7953.

A Söptei Pincészet és Étterem teraszáról is csodálatos a kilátás, ugyanakkor oldottan családias a hangulat az
öreg fák alatt, szőlőkkel körülvéve. A konyha stílusa hagyományos és modern ötvözése, egyedi, a
helybeli idényjellegű étkeken alapul. Mindehhez társulnak a kiváló borok, amelyek nemzetközi
versenyeken is fényesen szerepelnek. A Söptei Pincészet és Étterem naponta 11-23 óráig van nyitva
ősszel is. Szünnap: hétfő.

Az innovatív konyhájával és innovatív programjaival pillanatok alatt népszerűvé vált Homola
Pincészet és Borterasz szerda kivételével minden nap nyitva tart 12-20 óráig. Csoportoknak érdemes
előre helyet foglalni a 70 431 2050-es telefonszámon. A Paloznak központjában található Sáfránkert
vendéglőjük pedig 11-23 óráig tart nyitva. Kedd és szerda szünnap. Ez az a hely, ahol „a szürkemarha
rostélyos és a kacsa egyenesen a vágóhídról érkezik, a pisztráng tapolcai, a fűszerek pedig a saját
fűszerkertből származna”.

A Papa Borozója Paloznakon kicsit visszaröpít bennünket az időben: szerethető, otthonos
környezetben, kint a szőlőskertben kóstolhatunk finom termelői bort Klárikánál és ha megtetszik,
vehetünk, vihetünk is haza belőle.

A Carpaccio étterem a hosszútávfutó Kárpáti Zsolt tulajdonos és főszakács álma. Olasz mintára,
magyar szívvel létrehozta az alsóörsi Szent István utcában a maga kis Itáliáját és azt a fajta mediterrán
konyhát, amit ma már csak nemes egyszerűséggel a „kárpácsós” jelzővel illetnek.
A Carpaccio ősszel is minden nap 12-22 óráig várja vendégeit!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!