Balaton-díjasok

balaton.vehir.hu 2016. 03. 24. 08:09

A Balatoni Szövetség 2016. március 23-án, Balatonkeresztúton tartott közgyűlésén Bagyó Sándort, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának elnökét, Bíró József vízi kikötőtervezőt és Szauer Rózsát, a Nők a Balatonért egyesület elnökét Balaton díjban részesítette. A díjat Balassa Balázs a Szövetség elnöke adta át.

Bagyó Sándor Svájcban a Genfi-tó partján született 1967-ben, majd pár évesen a Balaton-partjára Keszthelyre költözött, így a természetes vizek szeretete már a gyermekkorától meghatározó az életében. Felismerve a szakszerű balatoni vízi mentés hiányának égető problémáját, társaival 1988-ban Keszthelyen megalapították az első civil vízimentő egyesületet a Vöröskereszt égisze alatt. Elkötelezettsége továbbra is ezen a pályán tartotta, és a nemzetközi vöröskereszt vízimentő oktatója lett. Oktatóként több száz életmentő kiképzésében és felkészítésében vett részt, ismeretterjesztő munkája az életmentésen túl a természetes vizek veszélyeire is sok ember figyelmét felhívta.
Bagyó Sándor aktív kezdeményezésére, a mentésügy iránti elkötelezett tagokkal alakult meg 1999-ben Zánkán a Balatoni Vízimentők Szakszolgálata azzal a céllal, hogy a balatoni vízbiztonság kérdésköre végre megoldódjon és létrejöjjön egy professzionális szervezet, amely a 21. század igényeinek megfelelően tud segíteni a bajba jutott embereken. 2006-ban a szervezet úgy döntött, hogy az egész országra kiterjeszti a tevékenységét, új nevén a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata már 8 megyében, ezer főt meghaladó taglétszámmal és számos partnerrel  együttműködve végzi a feladatát.
A szakszolgálat munkájának fontosságát jól mutatja, hogy szakembereik 2014-ben az ország 82 strandján közel 4000 embernek nyújtottak segítséget, amelyhez minden igényt kielégítő modern eszközállomány áll rendelkezésükre. Folyamatosan tanfolyamokat szervez annak érdekében, hogy minden pozícióba, strandokra és uszodákba csak a megfelelő képzettséggel rendelkező vízimentő munkatársak kerüljenek.

Bagyó Sándor, (balról) Szauer Rózsa és Bíró József

Bíró József 1940. december 6-án született Erdélyben, a székelyföldi Csíkménaságon. Iskolái egyrészét otthon végezte – akkor még - magyar nyelven. 1973. február 17-én került Magyarországra és már március 1-én dolgozott a Balatoni Vízügyi Kirendeltségnél, ahol 21 éven át tervezőként tevékenykedett. 1994. januárjában a MAHART Balatoni Hajózási Rt-hez került szintén vezető tervezőként. Kerek 22 éven át, mint vezető tervező munkálkodott. Tervezett gyermekpancsolót, kikötőket, kikötői bővítéseket, más vízi létesítményeket is.
Legszebb munkái közül említésre méltó a balatonkenesei kikötői melletti terület rendezése, megvédése az eróziótól. Ezt követően alig van olyan Balaton-parti település, ahol ne végzett volna vízi tervezéseket, Keszthelytől Balatonfűzfőig szinte minden település őrzi munkáját: partvédőműveket, kikötői korszerűsítést, új kikötő létesítési terveit, ezek a kikötők, strandi létesítmények mind Bíró József tervei alapján készültek el.
Évtizedeken át, megalapításától kezdve a siófoki Városszépítő Egyesület alapít tagja, egyik elnökeként harcolt a város értékeinek megmentéséért.
Elismerései: Vízügy Kiváló Dolgozója, számtalan kitüntetést kapott, az újítási mozgalom aktív résztvevője, díjazták munkásságát.Siófok Városa aranygyűrűvel, Somogy Megye magas kitüntetéssel ismerte el a Balatonért végzett munkásságát.
Összességében, 43 éven keresztül lehetőségeihez mérten mindent elkövetett, hogy a
Magyar Tenger, a Balaton szépítését, fejlődését elősegítse.

-Szauer Rózsa 20 éve tagja és 10 éve vezetője a Nők a Balatonért egyesületnek. Áldozatos munkájának is köszönhető, hogy egyesületünk jó hírnévnek örvend, rendszeresen képviselteti magát a Balatonnal kapcsolatos ügyek tárgyalásán, véleményünket kikérik és meghallgatják.

Társasjátékkal , ismeretterjesztő füzetekkel és hiánypótló könyvekkel, helyi rendezvényekkel népszerűsítjük a Balatont és felhívjuk az emberek figyelmét a környezetvédelem, a tó megóvásának fontosságára.

Ezeket a feladatokat Rózsa gondos és erős kézzel fogja össze. Idejét és erejét nem kímélve dolgozik azért, hogy a szívének oly kedves Balaton még sokáig szolgálhassa az itt élők és ide látogatók sportolását, pihenését  - ismertette laudációjában Szauer Rózsa munkásságát Bezeréti Katalin a NABE balatonföldvári csoportjának vezetője.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!