A Nők a Balatonért Egyesület közleménye

balaton.vehir.hu Forrás: MTI/(OS) 2015. 01. 25. 09:51

Húsz éves a Nők a Balatonért Egyesület. Szombaton, a balatonarácsi Népházban ünnepeltünk.

Egyesületünknek 700 tagja van, akik a tavat körbeölelve, lakóhelyük szerint 20 önálló csoportba szerveződve dolgoznak. Húsz éve őrizzük és védjük a Balatont, és környezetének természeti, kulturális értékeit.
Az ünnepi konferencián számba vettük húsz év munkáját. Parkokat, emlékhelyeket hoztunk létre, szobrokat állítottunk. Megújítottuk az Almádi Öregparkot, több száz újonnan ültetett fa, sétautak, zöldfelületek szolgálják itt 2009 óta a Balaton partján pihenni vágyókat. Kilenc emlékhelyünkön szobor vagy tábla óvja a feledéstől nevezetes balatoni nők - a balatoni nagyasszonyok -, köztük Dukai Takács Judit, Horváth Anna, Sebestyén Olga, Széchenyi Ferencné emlékét.
Vörös Lajos, az MTA tihanyi kutatóintézetének munkatársa tartott előadást a tó elmúlt húsz évéről. A múlt század nagy balatoni vízminőség-romlása már a múlté, mert a nagy értékű javító beruházások, köztük a Kis-Balaton felélesztése, a csatornázás kiépítése, a kotrások eredménnyel jártak. A tó víze 1995 óta kiváló minőségű, akár inni is lehet belőle. Mint az előadó kedves gesztussal utalt rá, azóta őrzik a tavat a balatoni nők.
A Föld nagy tavainak védelmét szolgáló, nemzetközi "Élő tavak" programnak a Balaton is részese. Székely Erzsébet, a balatoni civil szövetség elnöke beszámolója szerint az eredményekben nem csekély szerepű a civilek munkája.
A születésnapi tortát Szauer Rózsa elnök, az egyesület lelke vágta föl.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!