Balaton: ”Írva találták lelkük asztalán, és lejegyezték"

balaton.vehir.hu Fotó: Pászti György 2014. 02. 09. 09:36

"Paloznak Jövőjéért" Közalapítvány és a Nyugdíjas Klub szervezésében a Faluházban Jutasiné Klopp Irénnel és Bódi Irénnel beszélgetett Szabó Lajos.

A megjelenteket a „Paloznak Jövőjéért” Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Prazsák Józsefné Emike köszöntötte.

A rendezvény egyik vendége Bódi Irén füredi gyermekvers és meseíró. Felnőttként kezdett írni, majd egyik lánya ballagására írt búcsúztatója felolvasása után kapott olyan bíztatást, mely önbizalmat adott és sok pályázatra küldte el írásait. Több díjat is nyert, számtalan verse jelent meg másokkal közös kötetekben. Ma is mindent kézzel ír, mert az élet szinte minden pillanata megihleti, melyet azonnal papírra vet. 2002-től jelentek meg önálló kötetei. (Varázsgömb, Benned lakozik). Műveit az iskolákban is tanítják. Szabó Lajos mostani beszélgető-partnere tanárként is felhasználta verseit iskolai munkájához.
Bódi Irén hagyományos írónak tartja magát, szeretet vezérli szófűzését, nagymamai szelídséggel, dallamosan versel. Művei a gyermekek részére példaértékűek, mert a jót, szépet és az élet mindennapi csodáit hivatottak megmutatni.

 

Az eseményről Pászti György készített képgaléria: ITT

Jutasiné Klopp Irén Paloznakra örökbefogadó szülei révén került. Szeretettel óvták őt, dolgos évtizedek után a kilencvenes években Szendi Péter ( a Hírmondó akkori szerkesztője) kérte fel, hogy írjon emlékeiről, Paloznak múltjáról. Az írásai sikert arattak, Emike támogatásával Jégvirág című elbeszélését beküldték a Veszprémi Nők Kerekasztala által kiírt pályázatra, ahol az egyik fődíjat is elnyerte. Paloznaki „pillanatok” címmel adták ki múltidéző könyvét.
A falu kulturális életének ma is aktív tagja.
Jutasiné Irénke megköszönte a szép számmal megjelent hallgatóknak a részvételét, ami arra inspirálja őt, hogy még folytatni fogja visszaemlékezéseit. Reméljük, hogy így lesz!

Az írók által felolvasott megható részletek néha könnyet csaltak a részvevők szemébe, máskor pedig a mulatságos történetek hallatán a nevetéstől könnyeztek.
Az teázós, süteményes este meghitt hangulatban telt.

A teremben a „ Koccintsunk-csak!” kancsó- és pohárkiállitás tárgyi emlékei között zajlott az esemény.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!