Az Olaszrizlingtől a „Csepregi Fűszeresig” – Beszélgetés Csepregi Kálmánnal

balaton.vehir.hu Forrás: evangelikus.hu/Kiss Tamás Fotó: evangelikus.hu/Kiss Tamás 2012. 04. 16. 09:38

Lajoskomárom – A hatodik révfülöpi Országos Evangélikus Borfesztiválon kettő nagy aranyat osztott a zsűri, ami csak a valóban hibátlan boroknak já

Az egyiket a már tavaly is hasonlóan kiemelkedően szereplő soltvadkerti borász, Galántai Károly nyerte 2011-es Kövidinka borával, a másikat pedig az előzőt a pontozásban hajszálnyival megelőzve, Csepregi Kálmán 2011-es Olaszrizlingje. A lajoskomáromi vállalkozó, aki a borfesztivál oszlopos tagjaként az elmúlt mind a hat alkalommal örömmel vett részt a Balaton parti megmérettetésen, mintegy harminc éve foglalkozik hobbiként borászkodással. Vele beszélgettünk a családi vállalkozásról, a borfesztiválról és a megtisztelő elismerésről.

Csepregi Kálmán

Lajoskomárom határába érve nem lehet eltéveszteni azt a hatalmas telepet, ahol a Csepregi család modern mezőgazdasági gépei várják a feladatukat. Itt fogad bennünket a vállalkozó, aki nagy büszkeséggel újságolja, hogy amit látunk az már mind a két fiúé, akik immár hatalmas területeken gazdálkodnak. Bemutatkozás képpen először a vállalkozásról kérdezem házigazdánkat.

– Állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkoztok, olyan méretekben, ami azt hiszem már jócskán túlmutat olvasóinknak a családi gazdaságról alkotott fogalmain. Mesélj kérlek a vállalkozásról.

– Nagyon jó munkamegosztás működik a családunkban. A két fiam Attila és Árpád viszi a növénytermesztést, én már csak az állattenyésztést vezetem, a feleségem pedig amolyan pénzügyminiszterként segít összeegyeztetni a könyvelésben az álmainkat a lehetőségeinkkel. A fiúk jelenleg 450 hektár saját földön gazdálkodnak, ami mellett még mintegy 500 hektárt művelnek bérmunkában. Termelnek búzát, kukoricát, árpát és napraforgót és gépesítve is ezekre vannak, ezek mellett rendszeresen tesztelik a Gépkísérleti Intézet által fejlesztett eszközöket is, amiket aztán természetesen profi módon dokumentálnak, véleményeznek. Ez is mutatja, hogy a fiaim valóban elismert szakemberek a területükön, akiknek adnak a szavára. Nagyon figyelnek arra, hogy mindig a legjobb szakemberekkel és a legmodernebb technológiával dolgozzanak. Érdekes példa erre az a számítógépes rendszer, ami figyeli többek között a terméshozamot, ami alapján automatikusan dönt többek közt az adott terület trágyázásának mennyiségéről, de ilyen az automatikusan, vezető nélkül, GPS jelek alapján tájékozódó traktorok, kombájnok sora is. A régen lenézett „buta paraszt”, mára nagyértékű, számítógép vezérelt komplex rendszereket irányít. Az interjú folytatása:www.evangelikus.hu

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!