Negatív a Balaton vízmérlege

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2012. 03. 08. 15:18

A legfrissebb vízügyi jelentés szerint a Balatonból tavaly - az elmúlt 12 évben immár hatodszor -

- ismét több víz folyt, párolgott, vagy szivárgott el, mint amennyi a befolyóin keresztül és csapadék formájában belekerült, ami arra figyelmeztet, hogy minél előbb foglalkozni kell a problémával - mondta Molnár Gábor, a Balaton Fejlesztési Tanács munkaszervezete, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek csütörtökön.

Fotó: balaton.vehir.hu/Illusztráció

Kitért arra is, hogy a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakemberei arra figyelmeztettek: 1921-1999 között 80 éven keresztül nem volt példa negatív vízmérlegre a Balatonon, azóta viszont 50 százalékos ennek az előfordulása.
A mostani negatív vízmérleg kialakulásához hozzájárult, hogy a tavalyi év rendkívül csapadékszegény volt, és a tó vízgyűjtő terültének kiürülése az elmúlt hat évben ismétlődő problémává vált. A balatoni halgazdálkodásnak például tavaly egy hónappal korábban meg kellett kezdenie az őszi haltelepítést a telelőin kialakult vízhiány miatt.
Molnár Gábor kifejtette: a 2000-es évek elején történt drasztikus vízszintcsökkenés idején sok teória született a Balaton esetleges vízpótlásának lehetőségeiről, amit egy kézlegyintéssel elvetettek, miután a természet "rendezte" a kérdést.
A tó vízszintje ugyan jelenleg 84 centiméter, ami még 14 centiméterrel a szabályozási minimum feletti érték, de a Balaton vízháztartása nagyon sérülékeny, ezért különös figyelmet kell fordítani minden jelre - mondta a szakember. Úgy vélte, az újabb negatív vízmérleg arra figyelmeztet, hogy fontos lenne tudományosan megalapozott kutatásokat végezni a vízmérleg javításának lehetőségeiről.
Zsikla Ágota, a siófoki obszervatórium meteorológusa az MTI-nek csütörtökön elmondta: a következő napok, hetek sem fogják enyhíteni a szárazságot a Balaton térségében. A napokban hulló kevés csapadék után a következő héten nem várható említésre méltó esőzés. Az évszakos előrejelzés sem biztatóbb, ami áprilisban inkább átlag alatti mennyiségű csapadékot valószínűsít.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!