Téli sasetetés a Kis-Balatonon

balaton.vehir.hu Forrás: Magyari Máté, Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság/greenfo.hu 2012. 02. 08. 15:15

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai kiegészítő táplálékot biztosítanak a Kis-Balaton fokozottan védett területén -

-  nagy számban telelő rétisasoknak a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. jóvoltából.

A pár napja beköszöntött különösen hideg időjárás nem kényezteti a vizes élőhelyeken kitelelő ragadozó madarakat. A vizek vastagon befagytak, a vízimadarak csapatai be nem fagyó folyóvizekre vándoroltak, vagy délebbre húzódtak a zord hetek idejére. Az alapvetően halat fogyasztó, de telente a ludak és récék csapatainak beteg, legyengült vagy idős egyedeire is vadászó rétisasok azonban küzdenek az elemekkel. Európa legméretesebb sasfajának egyedei a téli hidegben szívesen verődnek kisebb-nagyobb csoportokba, hiszen ilyenkor a társas táplálékszerzés gyakran kifizetődőbb. A költési és utódgondozási időszakban meglehetősen nagy felségterületet őrző költőpárok ilyenkor „beengedik” birodalmukba a még nem ivarérett, kóborló egyedeket. Előfordul, hogy 8-10 rétisas is szorosabb kötelékbe verődik össze, s ilyenkor az egy méteres ülőmagasságot és a 2,5 méteres szárnyfesztávolságot is elérő nemes madarak jégen ülő vagy víz felett köröző csoportjai meglehetősen impozáns látványt nyújtanak.

Az időjárásra való tekintettel a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság és a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. együttműködése révén kiegészítő táplálékot kaphatnak a sasok. A selejtes, lejárt szavatosságú, emberi fogyasztásra alkalmatlan haltételek a természetvédelmi őrszolgálat közreműködésével a rétisasok által kedvelt vízterületek jegén kötnek ki, ahonnan a természetvédelmi szakemberek távozását követően gyorsan el is tűnnek. Jelenleg a Kis-Balaton területén 20-22 rétisas tartózkodik, etetésüket a fagyos idő végéig tervezik.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!