Ki lesz a legjobb szakács? - döntőben a keszthelyi Hotel Helikon és a siófoki Volenter István a Mala Garden éttermek konyhafőnökei

Bocuse d’Or Selection Hungary 2010

balaton.vehir.hu Forrás: monitormagazin.hu/elemiszer.hu 2010. 02. 17. 22:25

A Magyar Bocuse d’Or Akadémia 2010. február 21-22-én tartja a Bocuse d’Or Selection Hungary 2010 döntőjét.

A világ jelenlegi legnagyobb presztizsű nemzetközi szakácsversenyének magyar döntőjét a Hungexpo Foodapest és UKBA kiállításának „D” pavilonjában rendezzük, ahol a nemzetközi normáknak megfelelő verseny-boxok és 500 férőhelyes lelátó várja a versenyzőket, illetve a nézőket.

A döntőbe jutott versenyzők:

Hajdú Zoltán – Ken Carpathia
Kiripolszki István – Kogart étterem
Kiss Krisztián – Dunapark kávéház és étterem
Kiss Gergely – Crocus-Gere Borhotel-Villány
Kostyál Gábor – Hotel Helikon-Keszthely
Mező Gábor – Café Erté
Lenkei Tamás – Hunguest Hotel Pelion-Tapolca
Volenter István – Mala Garden étterem-Siófok

A verseny zsűrijének névsora:

Charles Tjessem – nemzetközi zsűrielnök
Kalla Kálmán – zsűrielnök
Andrea Colla
Fausto di Vora
Cattaneo Graziano
Kocsonya Kálmán
Daniel Labrosse
László György
Laurent Vandenameele
Varga Károly

A versenyzők konyhai munkáját felügyeli: Joseph Viola

A verseny mindkét napon reggel 8 órakor kezdődik, a közönség számára belépés 10 órától.
Mindkét napon 4-4 versenyző méri össze tudását, a végleges eredmény a két nap pontszámainak összesítése után alakul ki. A zsűri pontszámai közül a legmagasabb és a legalacsonyabb érték kiesik, a versenyző eredményét a megmaradt pontszámok összessége adja.
Eredményhirdetés 22-én 15 órakor.
A második napon (hétfőn) személyesen tekinti meg a munkát Paul Bocuse, aki Budapestre érkezik, hogy átadja az első díjat a Bocuse d’Or Selection Hungary győztesének.

A versenyről és az alapítóról:

Több mint 20 évvel ezelőtt (1987) született meg a kulináris világ legnagyobb presztízsű szakmai rendezvénye a Bocuse d’Or. Az alapító, Paul Bocuse (1926) a jelenkor egyik legnagyobb szakács ikonja, a "nouvelle cuisine" egyik legnagyobb alakja. Az irányvonal a tradicionális "haute cuisine"-nel szemben az alacsony kalóriatartalomra és a minőségi, friss alapanyagokra koncentrál. Bocuse nagyban hozzájárult az egyetemes gasztronómia fejlődéséhez, megreformálva a szakmát. 1961-ben elnyerte a MOF (Franciaország Legjobb Szakembere) címet, erre a legbüszkébb, pedig azóta több Michelin-csillag birtokosa lett. Bocuse-t munkája elismeréseként, többek között a Becsületrenddel is kitüntették. 1989-ben a Gault Millau kalauz másik három társával egyetemben, az Évszázad Szakácsának választotta.

A Bocuse d'Or versenyre nevező (illetve a döntőbe jutott) országok, a nemzeti válogató (vagy kiválasztás) után egy csapatot indíthatnak. A csapat tagjai:

Chef Konyhafőnök, aki legalább 23 éves
Commis Segéd, aki legfeljebb 22 éves
Coach Edző, tréner, aki segítségére van a csapatnak asszisztenciában, de a tényleges munkában nem vesz részt, a verseny idején a konyha területére nem léphet.

A csapat tagjai minden esetben az országukat képviselik!

A versenyzők egy 18 négyzetméteres, teljesen felszerelt konyhában versenyeznek, amely a közönség előtt van felállítva.
A csapatoknak öt és fél óra alatt kell elkészíteniük és a 24 tagú zsűri elé tálalni az első, majd 35 perccel később a második fogást. A versenyzők egymást követően 10 percenként tálalnak. A zsűri 60 pontban értékeli az ételeket, ebből 40 pont az étel íze, harmóniája, állaga, 20 pont a prezentáció, amelyhez hozzáadódik még 20 pont a konyhai munkára, higiéniára, amelyet a Committée ellenőriz.

2008-ban a Bocuse d’Or Europe versenyen a magyar versenyző, a kecskeméti Wellness Granada konyhafőnöke, Kovács Sándor a 17. helyen végzett.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!