Jávori Ferenc zeneszerző a Kossuth-díjat szülei emlékére ajánlotta

balaton.vehir.hu 2014. 03. 25. 16:21

Fogalmazott a világhírű Budapest Klezmer Band vezetője kedden Veszprémben a sajtótalálkozó alkalmából.

Az apropót az adta, hogy a Pannon Várszínház hatalmas sikerrel bemutatott és azóta is folyamatos teltházzal tűzi műsorára a Hegedűs a háztetőn című musicalt, amelyben a Budapest Klezmer Band minden előadáson élőben zenél a színpadon.

 

 Vándorfi László (balra) és Jávori Ferenc

A darab sikerére mi sem jellemző, hogy áprilisra már nem, de május-június hónapokban is alig akad egy-két szabad hely a lelátón – mondta Vándorfi László színigazgató-rendező. Elmondta, hogy meghívást kaptak a Nyári Kőszegi Fesztiválra és a 2014. évi Zsidó Nyári Fesztiválra és Balatonfüredre is. Majd hozzátette: tegnap este Mosonmagyaróváron a közönség állva, szűnni nem akaró tapsviharral ünnepelte az előadást.

 

 Jávori Ferenc

A világhírű zenekar vezetője Jávori Ferenc zeneszerző. Munkássága elismeréseként márciusban Kossuth-díjat kapott. A keddi sajtótalálkozón elmondta, hogy egy magyar-zsidó közösségbe született Munkácson. Ennek a városnak jelentős zsidó lakossága volt a II. Világháborút megelőzően, ahol a klezmer zene is virágzott. Rengeteg dallamot és dalt gyűjtött össze ennek a hajdan vibráló zenei kultúrának az utolsó képviselőitől. Kutatásait részben Bergovszkij Mózes munkássága alapozta meg, aki az 1920-as évek klezmer dallamait gyűjtötte és adta ki, részben pedig a zsidó zene teoretikus gyűjtője, Mihail Stuchevszkij. Visszaemlékezik Guzik Annára, a zsidó zene tradicionális énekeseinek egyik utolsó képviselőjére és Galambos Gyula cigánymuzsikusra, aki híres muzsikusoktól több dallamot is megőrzött, és aki a Holocaust áldozata lett. Jávori az ungvári Zeneakadémián szerzett diplomát klasszikus zenészként.

Az 1990-ben, általa alapított Budapest Klezmer Band teljesítményét több díjjal is kitűntették, köztük a Kodály-díjjal és a legjobb produkcióért járó Artisjus-díjjal. 2003. augusztus 20-án állami kitűntetést kapott: A Magyar Köztársaság Lovagkeresztjét. Ő a Purim, avagy a sorsvetés című, a Győri Nemzeti Balettel közös produkció szerzője és zeneszerzője a Klezmer Szvitnek, melyet a Rolla János vezette híres Liszt Ferenc Kamarazenekarral adtak elő és vettek fel.

Hírportálunk korábban készített képgalériája a Hegedűs a háztetőn című musicalről darabról: ITT

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!