Plugor Judit kiállítása a Duna Televízió székházában

balaton.vehir.hu 2009. 11. 09. 12:56

2009. november 12-én, csütörtökön 12 órakor a Duna Televízió székházában.

Plugor Judit, BOHÓC AZ ABLAKBAN című festészeti kiállításának megnyitója: 2009. november 12-én, csütörtökön 12 órára a Duna Televízió székházában. Cím: 1016 Budapest Mészáros u. 48.

A tánc és a zene meghatározó szerepet játszik Plugor Judit festészetében, és ez korántsem véletlen. A művésznő, akinek november 12-én, csütörtökön 12 órakor nyílik Bohóc az ablakban című kiállítása a Duna Televízióban, a Magyar Táncművészeti Főiskolán diplomázott, és élete java részét a néptánc töltötte ki.

A sepsiszentgyörgyi Plugor Judit közel két évtizede él Magyarországon, de az életét meghatározó tevékenységek, a népzene, a néptánc és a festészet mindmáig az otthonról hozott örökséghez kötődnek. A nyolcvanas években kezdett el táncolni a sepsiszentgyörgyi Vadrózsák Együttesben, majd a Háromszék Táncegyüttes tagja lett. A tánc azóta is lételeme: ma néptánc-pedagógusként dolgozik.

Plugor Judit

A tánc mellett a festészet az, amit gyermekkorától fogva művelt, családi örökségként hozott magával. Apai nagybátyjától, Plugor Sándor neves erdélyi grafikus-képzőművésztől örökölte ez irányú érdeklődését. Középiskolás korától foglalkozott a képzőművészettel, és bár a tánc egy időre elvonta a figyelmét, 1997-től újra festeni kezdett. Az utóbbi másfél évtizedben számos művésztelepen fejlesztette tudását, több kiállítása volt.

A Bohóc az ablakban című tárlat, amely csütörtökön nyílik a Duna Televízióban, ismét a számára oly fontos két művészeti ágazat összefonódásáról tanúskodik: művei ötvözik a mozgást és ritmust. Technikája a népi kultúra hatását tükrözi: a festményeken nem ritka a népviseletekből kölcsönzött hímzések, csipkék használata.

A kiállítást megnyitja: Sipos Endre festőművész.
Közreműködik: Könczei Zsombor hegedűn és Könczei Árpád zongorán.
A rendezvény háziasszonya: Teszári Nóra.
A megnyitót a Kívánságkosár című műsor élőben közvetíti.
A kiállítás december 11-ig látogatható.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!