A fényben fürdő horizont

balaton.vehir.hu 2009. 04. 01. 14:32

Alsóörs a Somlyó-hegy lábára épült Árpádkori település. Elsőként 1200-as okleveleinkben említik. A hegy tereplépcsőiről lefelé, a part irányába terjeszkedett.

Üdülőhely, hatalmas stranddal, selymes vízzel, napsugárzással, kényelemmel. Vonzó, csalogató látványt, élményt kínál az ősközség. Régi emlékeit ma is őrzik az ódon utcácskák, a permi vörös homokkőből rakott, vastag falú házak, udvaraikon faragott vályúkkal, itatókkal, mesterien kiképzett kútkávákkal, kapuikban zömök kerékvető kövekkel. A parasztember valaha maga emelte, építette hajlékát. Mára szinte kihalt az a nemzedék, amelyik utánozhatatlan ügyességgel formálta meg az időtálló, szép nádtetőket.

Erre felé számos szőlőbeli hajlék, pince, római alapfalakra épült. A középkorban a királynéknak voltak itt birtokaik, s ekkor vette kezdetét a vöröskő bányászata. A török idők sem múltak el nyomtalanul a falu életében. 1570-ben Bornemissza János, pápai várkapitány feltehetően a suhatagi dűlőben ütközött meg az oszmán túlerővel.

A századforduló után 1909-ben épült meg az északi vasútvonal. Ez Győrrel és Budapesttel is összekötötte Alsóörsöt. Kialakult a fürdőtelep, megalakult a fürdőegylet. Annak idején panziók, ma számos vendéglátóhely, önkiszolgáló étterem, disco várja a nagyközönséget. A község gyarapodó bevételi forrása az idegenforgalom.

Erősen beépült partszakasszal kíséri végig az üdülőtelepet a 71-es számú főútvonal. Alsóörs központi tengelye az Endrődi Sándor utca, amely a fürdőtelepről vezet föl a faluközpontba. Két oldalán szebbnél szebb családi házak, iskola, óvoda, művelődési ház.
A múlt értékeit is őrzi a falu lakossága. A művelődési ház falán található a 48-as honvédek emléktáblája.

Endrődi Sándor (1860-1920) építette a parkban az első üdülővillát. Helyén tábla hirdeti a költő emlékét, aki örökre fölragyogtatta a kurucdalokat, megalapította a Petőfi Emlékmúzeumot Budapesten, és jelentősen hozzájárult a balatoni vitorlázás felvirágoztatásához.

Mintha óvná a falut a tengerszint fölé 230 méterrel emelkedő Somlyó-hegy. Lábánál, a település oldalában a part egyik legszebb fekvésű temetője. Az alsóörsi ember életében szeretettel nézi a tavat, a holta után is lelát a vízre...

Meglehetősen elhanyagolt, ám értékes arborétum is megbúvik a hegy oldalában. Szélében áll a középkori, tornyával messzire intő templom. Értékes építészeti megoldásokat, 13, századi kegyúri karzatot, gótikus falrészeket csodálhatunk meg benne. Szomszédságában, a Petőfi-közben Európa-szerte híres műemlék: a későgótikus kisnemesi udvarház, amit turbános kéménykiképzése után egyszerűen csak törökháznak nevez a nép. A Balatonra néző, hatalmas, dongaboltozatos, kőpincés, faragott kőkeretes főbejáratú ház a tősgyökeres Guáth család tulajdona volt. Kivételes kincs nemzeti értékeink között! Kirándulásra csábít a falu környéke is. A Csere-hegyen épült Horthy Miklós kilátót

1935-ben avatták. Veszprém, Somogy és Zala megyére esik innen a tekintet. A Balaton, a Bakony együttes sugárzásának e kivételes földrajzi pontjára rövid sétányi erdei út vezet. Megéri a fáradságot, bár a kilátó környéke ma fölöttébb elhanyagolt. Mégis: a fényben fürdő horizont végtelen távlatot ad. A táj egyszerre idézi föl a múlt romantikáját, s a jelen rácsodálkozásra érdemes értékeit, szépségeit.

(Albrecht Sándor tollából)

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!