Figyelem! Ismét unokázós csalók!

balaton.vehir.hu Forrás: Szabó Zoltán bűn- és balesetmegelőzési előadó Balatonfüredi Rendőrkapitányság 2020. 05. 15. 11:21

Egy csopaki és két balatonfüredi idős asszonyt ejtettek tévedésbe az elkövetők a napokban. A Balatonfüredi Rendőrkapitányság a megelőzés lehetőségeire hívja fel a lakosság figyelmét.

 Csopakról és Balatonfüredről érkeztek bejelentések a rendőrségre 2020. május 9-11. között arról, hogy ismeretlen tettes időseket hívott fel telefonon, majd a telefonáló egyszer a hívott fél szomszédjának adta ki magát, két esetben pedig az unoka nevében érkezett hívás. Mindhárom alkalommal azt állította a telefonáló, hogy autóbalesetet szenvedett, valamint sürgősen pénzre van szüksége, melyért akadályoztatására hivatkozva egy férfit személyesen elküld. Két sértett egy-egy nagyobb összeget át is adott a csalónak, a harmadik alkalommal pedig egy szerencsés véletlen miatt hiúsult meg a pénzátadás.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság felhívja a lakosság figyelmét, hogy a csalók általában telefonkönyv alapján, találomra hívják fel a potenciális célpontokat, de az is előfordul, hogy előzetesen a kiszemelt áldozat lakókörnyezetében puhatolóznak vagy a közösségi oldalakon megadott információkat felhasználva teszik hihetőbbé történetüket. A leggyakoribb színlelt ok, hogy az unoka vagy valamely hozzátartozó balesetet szenvedett, az okozott károk rendezése miatt pedig pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő a hozzátartozó, ezért rendszerint a pénzért egyik ismerősét küldi.

Ilyen esetekben azonnal ellenőrizzék a hívás valóságtartalmát! Hívják fel mindig azt a személyt, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozik!

Az áldozattá válás elkerülése érdekében kérjük, fogadják meg az alábbi tanácsainkat:

-        Ne beszéljenek idegenek előtt, nyilvános helyen magánügyeikről, hiszen ezeket az információkat a bűnelkövetők felhasználhatják!

-     Soha ne nyissanak ajtót idegeneknek, és bármilyen indokra is hivatkoznak, ne adjanak nekik pénzt!

-        Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzék meg személyleírásukat, járművük rendszámát!

-        Amennyiben az ismeretlenek valamely szolgáltató dolgozójaként mutatkoznak be, minden esetben kérjék el igazolványukat, majd a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizzék!

-        Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, vagy bűncselekmény áldozatává váltak, hívják azonnal a 112-es segélyhívószámot!

-        A rendőrség arra kéri az idősek családját, közvetlen ismerőseit, hogy hívják fel rokonuk figyelmét a fentiekhez hasonló történetekre, bűnelkövetési módszerekre.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!