Milyen lesz a jövőnk? – Körkérdés 1. rész

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2020. 04. 05. 14:50

A koronavírus-járvány hatásai miben változtatják majd meg a jövőnket? Milyenek leszünk mi emberek és milyen lesz a világ? A járvány kimenetele egyelőre kiszámíthatatlan, puszta fikció, ugyanakkor nem kétséges, hogy változásokat hoz. Átalakulást. Mit gondolnak erről a fikcióról, ami hamarosan a valóságunk lehet? – tette fel a körkérdést a városhoz kötődő alkotóknak, gondolkodóknak a balatonfured.hu

 Mire számíthatunk, ha eddigi életünkre már biztosan nem? Író, pap, orvos, zenész, történész, irodalmár, tudós és pszichológus van a válaszadók között, akiknek véleményét sorozatban, kétnaponta közöljük.

Karneváli maszk, álca, avatar

Szántó Tamás
radiológus-főorvos, a Hamvas Béla asztaltársaság elnöke

Minden korban azt hisszük, hogy nekünk jutott a legnagyobb baj a világ kezdete óta. Pedig tanultuk, de ritkán gondolunk az özönvízre, a pestisre, a “spanyolra”. A jövőről szóló tudományos-fantasztikus filmjeinknek sem hiszünk, pedig elmondják, hogy a jövő előttünk romokban hever.

De ezekre nem gondolunk, csak az én, az én az én, az énképem számít és magunkat látjuk, a mindent csak homályosan.

Szerintem (és ez egy nem számonkérhető ígéret) a mostani koronavírus-járvány belátható időn belül lezajlik, és büszkén tekintünk magunkra, hogy megint legyőztük a természetet, és akarjuk vissza azt, amit elvett tőlünk a… ki is? mi is? Szóval valaki/valami ellopta a felelősség nélküli, mindent akarok, de azt most rögtön életünket.

A fenti pesszimistának látszó mondataim ellenére most azt látom, hogy Magyarországon az emberek jó része felelősségteljesen viselkedik, tartja a szabályokat, megneszült, és remélem, hogy néhányan (sokan?) visszatérünk abba a normalitásba, amelyről oly sokan írtak, és nem veszett el.

Szerintem a felelősségünket nem tudjuk lerázni magunkról azért, ami bekövetkezett, de ne hallgassunk a vészmadarakra, se a csodaígérőkre. A technika, a szoftverek és az appok, a sok karneváli maszk, álca, avatar, facebook/twitter/instagram/tik-tok profil nem fog tudni segíteni lényegi döntéseinkben.

Most egy kicsit elválik a szar a májtól.

Amit tehetünk: a szolidaritás és a szubszidiaritás – a saját környezetünkben, saját lehetőségeinkkel élve egymást segítsük, amitől nekünk is jobb lesz. Ahogy segítenek nekünk a csöndes, hétköznapi hősök – akik megfejik a tehenet, megsütik a kenyeret, akik eladják nekünk, akik vigyáznak ránk az utcákon és a kórházakban. Akik odajönnek hozzánk, segíteni.

Tőlünk függ minden: a világ gyönyörű, és teremtője adott mellé használati utasítást, azért, hogy működjön a világkütyű. Csak ezt kell elolvasnunk, betartanunk. Nem nehéz és megéri.

(A szövegben szó szerint vagy torzított formában idézetek vannak a következőktől: Menyhárt Jenő, Kiss Tibor-Varga Livius, Szent Pál, Gulyás Gergely, Nagy Feró, Esterházy Péter, Hamvas Béla, Nép, II. János Pál, XI. Pius, Punnany Massif, Sava Babić, Sajgó Szabolcs).

Folytatás a balatonfured.hu oldalon!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!