Quasimodo – Újra költőversenyt hirdet a város

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2020. 03. 14. 06:23

A város idén is meghirdeti a Salvatore Quasimodo Költőversenyt. Az országos szinten is elismert költőversenyre június 12-ig várják a jelentkezőket, akik két magyar nyelvű, kiadatlan művel pályázhatnak a Quasimodo Emlékdíj elnyerésére. Idén először dalverseny is kapcsolódik az irodalmi eseményhez.

 

A költőverseny hazánkban az elsők között hozta létre az egységes, magyar irodalmi tér fórumát, szinte egyedülálló kezdeményezésnek számít. Eddig több mint tízezer pályamű érkezett a versenyre, amelynek története átfogja a kortárs magyar költészet javát.

A 28. alkalommal kiírt költőversenyre a pályamunkákat június 12-ig várják. A pályázaton első díjas költemény szerzője a szeptember 18-án Balatonfüreden rendezendő gálán Emlékdíjat kap, valamint szakmai díjban részesül. A zsűri emellett más díjakat is kiadhat.

Újdonság, hogy a költőversenyhez kapcsolódva a város dalversenyt hirdetett, amelyre az elmúlt 27 év díjazott versei egyikének megzenésítésével lehet pályázni. Az énekesek, zenészek, együttesek produkcióit a Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, Kováts Péter Bartók-Pásztory-díjas hegedűművész és Márta István Erkel-díjas zeneszerző alkotta szakmai zsűri bírálja el.
A Salvatore Quasimodo zenei díjat szintén a szeptemberi gálán adják át.

Részletes pályázati kiírás itt.

A híres olasz költő Salvatore Quasimodo 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt, amely mind a magyar, mind az olasz kulturális élet kiemelkedő eseménye. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül zsűri választja ki a legjobbakat. Az emlék-, valamint a különdíjas verset olasz nyelvre is lefordítják.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!