A legjobb tíz – Provokatív tárlat Füreden

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2020. 02. 17. 08:30

A kortárs magyar képzőművészet tíz, úgymond legjobb alkotójának nyílik kiállítása a Vaszary Galériában. A TOP 10 vállaltan szubjektív tárlat, egyfajta játék, a rangsort azonban ezúttal nem a felkent esztéták illetve a befolyásos galeristák, hanem a Magyar Képzőművészeti Egyetem főleg elsős hallgatói állították össze – oktatójuk segítségével.

 

Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Fehér László, Ilona Keserü Ilona, Lakner László, Maurer Dóra, Szűcs Attila, Szöllősi Géza és a Kis Varsó művészpáros alkotásai szerepelnek majd a TOP 10 című kiállításon, ami egyben a tízéves galéria évfordulójára is reflektál.
 
Beke László, a kiállítás konceptora, a Magyar Képzőművészeti Egyetem oktatója 2014 és 2019 között, többnyire a képzőművészet-elméleti tanszékének mindenkori elsős hallgatóit kérte meg, írják le, szerintük ki a tíz legfontosabb kortárs magyar képzőművész. Az így felgyülemlett több mint ezer cédulából, mindegyiken tíz névvel, a rajtuk szereplő sok száz névből – mintegy statisztikai alapon állt össze – a kortárs magyar művészet toplistája.
Beke László
 
– A versenyről szól a világunk. Mindenütt versenyszellem uralkodik, a gazdasági élettől kezdve a sporton át a művészetekig – ezt kár lenne tagadni. A képzőművészetben nem példa nélküli a különböző rangsorok felállítása, a Capital című folyóiratban például már 1971-ben közölték a száz legjobb művész világranglistáját.
A mi listánk tulajdonképpen játék. Érdekelt, hogy a kiváló képességű, de még kezdő egyetemisták, akikből majd kurátor vagy galerista lesz, hogyan gondolkodnak erről, végül is a világban való tájékozódásunk egyik alapelve a rangsorolás – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Beke László, Széchenyi-díjas művészettörténész, a kiállítás konceptora.
Forrás és további részletek a balatonfured.hu oldalon!
A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!