A minőségben nincs kompromisszum

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2020. 02. 11. 08:23

Tíz évvel ezelőtt nyílt meg a Vaszary Galéria. Az elmúlt húsz évben nem létesült Magyarországon a füredihez hasonló kulturális intézmény. Azóta mintegy negyven kiállításnak adott helyet a Vaszary Villa, amely a hazai képzőművészeti szakma szerint az ország egyik legrangosabb bemutató helyévé vált - olvasható a balatonfured.hu oldalon.

 Népszerű, minőségi kiállítások alapozták meg a galéria ismertségét, majd jöhetett a missziós tevékenység a kortársak bemutatása. Geskó Judit 2013 óta a galéria művészeti főtanácsadója, ő alakítja a kiállítóhely művészeti koncepcióját. Hogyan lehet egy kisvárosban, ahol nem volt semmiféle hagyománya a képzőművészeti magas kultúrának, egy kortárs, nemzetközileg is jegyzett képtárat kialakítani – kérdeztük a művészettörténésztől.

A felújított Vaszary Villát 2010. május 29-én adták át (Fotó: balaton.vehir.hu)

– Átgondolt, következetes és sokrétű munka kell egy komoly galéria művészeti felépítéséhez. Azt vallom, hogy európai szintű kiállításokat kell rendezni, a minőségben nem lehet kompromisszumokat kötni. Kötelességünk a kortárs művek bemutatása, a reflektálás a régiónkra, a mindenkori helyzetre. Ugyanakkor a magas kultúrát úgy kell tudni tálalni, hogy az eljusson mindenkihez. Nem egy rosszul értelmezett közízlésnek kell megfelelnünk.
Hét nagy kategóriára osztanám az elmúlt hét évben rendezett harminc kiállításunkat itt a galériában, amelyeket részben a Szépművészeti Múzeummal és a Magyar Nemzeti Galériával közösen megvalósítottunk. Az úgynevezett nagy kiállításokkal sikerült megalapozni a galéria közönségét. Picasso, Rodin, Dürer, Vasarely, Daumier vagy Rippl Rónai, Ferenczy Károly, Vaszary János – nagy nevek, valamennyiüket bemutattuk. Rendeztünk gyűjteményes, monografikus tárlatokat (Amrita Sher-Gil, Kondor Béla, Keserű Ilona, Jovánovics György) bemutattunk több jelentős művészettörténeti korszakot illetve jelentős gyűjteményeket, külön kiállításokkal foglalkoztunk a fotóművészettel. Ikonográfiai kiállításokat szerveztünk és kerestük a művészi párbeszédek bemutatásának a lehetőségeit is, ilyen volt például Lesznai Anna és Zoób Kati közös tárlata.

– Hegyi Lóránd művészettörténész, a galéria avatásán azt nyilatkozta: három év alatt komoly kiállítóhellyé válhat a Vaszary Galéria, de semmiképpen nem szabad a tárlatoknak üdülő programmá válniuk, nem lehet a művészet a szórakoztató ipar része. Jelentős nemzetközi művészeket, hiteles alkotókat, érvényes, univerzális műalkotásokat kell bemutatni. Füred lehet az első kisváros hazánkban, ahol üdülőkörzetben a magas szintű modern művészet is helyet kap.
– Akár kőbe is lehetne vésni ezeket a mondatokat. Fontos alapelveket sorolt fel Lóránd, amiket sikerült lefordítani ennek a kisvárosnak a nyelvére. Ez nagyon lényeges, ismerem ezt a folyamatot, magam is vidéki vagyok, a miskolci Herman Ottó Gimnázium spanyol tagozatán érettségiztem. Volt azért előttünk egy példa. Láttuk, ahogy Veszprémben a Vass Gyűjtemény megtalálta a helyét, láttuk, ahogy a város felnő ehhez a nívóhoz. Először nem értették, mi köze lehet ennek a csodálatos történeti városnak az absztrakcióhoz, de aztán megszokták, megszerették a gyűjteményt. Ez történt Füreden is. Egy önmagát szerető város, akkor tesz a legtöbbet a saját lakóiért, ha a legmagasabbra állítja a mércét. Balatonfüreden ez történik.
Visszatérve az alapelvekhez, úgy gondolom minden esetben hiteles alkotókat és alkotásokat mutattunk be a galériában, a világsztárokkal viszont még adósok vagyunk. A nagy nemzetközi művészeket, mindegy, hogy 19. századi impresszionistákról, 20. századi avantgárdokról vagy kortársakról beszélünk, csak akkor lehet idehozni, ha a város kiépít egy komoly szponzorációs hálót, mert ezeknek a kiállításoknak a szállítási és biztosítási költségei horribilisek. Balatonfüred ezt képtelen önerőből kigazdálkodni.

Forrás, további részletek a balatonfured.hu oldalon!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!