Balatonfüred: Milyen legyen az ófalu?

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2018. 11. 12. 16:48

A Kossuth utca - Alsó köz- Segesdi utca- Somogyi utca körbehatárolta terület újul meg. Felújítják az önkormányzati tulajdonban lévő régi épületeket, új, nyitott tereket, parkokat alakítanak ki. Az elképzelések szerint egy gépkocsi mentes, parkosított, szolgáltatásokat kínáló településközpont létesül a felső városrészben.

 

Fotók: balatonfured.hu

A Zsidó Kiválóságok Házában rendezték meg a Veszprém Megyei Önkormányzat, a Magyar Építészek megyei kamarája, a Magyar Urbanisztikai Társaság valamint a város szervezte Városépítészeti séták Veszprém megyében című rendezvényt.
A szakmai programon többek között bemutatták a Zöld város program keretében, a Fehér templom és az Evangélikus templom közötti városrész rehabilitációjának terveit.

A Kossuth utca Alsó köz és Segesdi utca közötti szakaszán a 24. szám alatti helyi védettségű ház illetve a mellette álló két épület maradna meg, a többit elbontják. Itt intézmények kapnának helyet, (járási hivatal, a helytörténeti gyűjtemény, járási bíróság.)
Az épületek mögött kisebb nagyobb terek, parkok és gyalogos sétányok lesznek, ezeket a Kossuth utcáról sikátorokon keresztül lehet megközelíteni.
Öt új lakóház is épül, egymástól elszórtan, ezekben összesen csak 15 darab, 50- illetve 80 négyzetméteres lakást alakítanak ki, a lakóházak földszintjén kizárólag szolgáltatások kapnak helyet, kávézók, élelmiszerbolt, üzletek, irodák működnek majd itt.

– Az Ófalu kisvárosias léptékét megtartva, kortárs építészeti megoldásokat is alkalmazva rehabilitálnánk ezt a 7500 négyzetméteres területet. Egyetemistákkal együtt már 2009-óta foglalkozunk a városrész tervezésével, mindenképp megtartjuk a jelenlegi karaktert, a tölcséres útkapcsolatokat, a zsákutcákat, a sikátorokat. Nem szeretnénk növelni az épületek tömegét, sőt, parkosítunk, új sétányt és köztereket alakítunk ki. Igyekszünk megoldani a parkolási problémát is, úgy, hogy közben a lehetőségekhez mérten autómentessé tesszük ezt a részt – válaszolta a balatonfured.hu kérdésre Varga Tamás, tervező, építészmérnök, egyetemi docens, aki több füredi épület tervezése mellett, érzelmileg is kötődik a városhoz, hiszen dédnagymamája abban a Kossuth utca 24. szám alatti házban lakott, amely egyike a városrész megújítása során megmaradó épületeknek.

További részletek a balatonfured.hu oldalon olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!