Emléktábla a füredi szőlőnemesítőnek

Csizmazia Darab József a Füredgyöngye „atyja”

balaton.vehir.hu Forrás: agrotrend.hu, veol.hu Fotó: pixabay.com 2018. 11. 03. 13:00

Emléktáblát avattak pénteken a száz éve Balatonfüreden született Csizmazia Darab József Magyar örökség-díjas szőlőnemesítő, a város díszpolgára emlékére.

 A balatonfüredi önkormányzat, a Helytörténeti Gyűjtemény és a Balatonvin Borlovagrend kezdeményezésére létrehozott emléktáblát Hári Lenke, a város alpolgármestere és a szőlőnemesítő fia, Csizmazia Darab József leplezte le.
Pálffy Károlyné önkormányzati képviselő, a településfejlesztési, környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottság elnöke köszöntőjében egyebek mellett felidézte, Csizmazia Darab József nemesítői munkája a világban már régebben komoly elismerést kapott, fajtái közül például több millió Zalagyöngyét telepítettek a volt Szovjetunió, Ausztria, Svájc, az USA és Kína szőlőültetvényein.
Szülővárosa tiszteletére pedig az egyik hibrid szőlőfajtáját Füredgyöngyének nevezte el. 2003 tavaszán értékes növényeiből 32 fajta bor- és csemegeszőlőt telepítettek, ez a gyűjtemény értékes génbank, nagy kincse városunknak – fogalmazott Pálffy Károlyné.
Hozzátette, a szőlőnemesítő élete utolsó éveiben sok tanácsot adott szőlészeknek, borászoknak, elkötelezettje volt az egészséges borfogyasztásnak. 2013-ban bekövetkezett halála előtt még aktívan dolgozott, tervezte a gyógybor létrehozását, és azt, hogy a szőlőterápiát alkalmazzák a szívkórházban.
A szónok utalt arra is, hogy idén a hazai és a nemzetközi szőlész-borász ágazat ünnepségsorozattal emlékezik meg Csizmazia Darab Józsefről, aki 60 évet töltött a környezetkímélő szőlőtermelés szolgálatában, aki egész életében hirdette, hogy a szőlőt ugyanúgy meg kell érteni, mint az embereket.
Az emlékezés után a megjelentek koszorúkat helyeztek el a város díszpolgára márványtáblájánál.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!