Döntött az MVSz - elnökség a kikötőfejlesztésről

balaton.vehir.hu Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség Fotó: Magyar Vitorlás Szövetség 2018. 10. 11. 18:10

Az MVSz (MVSZ) elnöksége támogatási kérelmet ad be a részben uniós forrásból megvalósuló balatonfüredi kikötőfejlesztés többletköltségeire. Az eredeti költségvetés ugyanis az építőipari kiadások emelkedése miatt nem lenne tartható.

 A Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége meghatalmazza dr. Kollár Lajos elnököt, mint a GINOP 7.1.2.-15-2016-00007 és a GINOP 7.1.2.-15-2016-00013 támogatási szerződések konzorcium vezetőjét, szerződésmódosítást kezdeményezzen a támogató szervezet felé. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a balatonfüredi kikötőfejlesztéshez (megállópont-építés) nagyságrendileg 1 milliárd forint extra támogatásra nyújt be kérelmet az MVSz, azért, hogy a beruházás az eredetileg tervezettnek vállalásoknak megfelelően valósuljon meg. A pályázati forrás elnyerése óta ugyanis az építőipari kiadások jelentősen emelkedtek, így az eredeti költségvetésbe nem fért volna bele a fejlesztés. 

A tervek szerint a projekt keretében egy 140 férőhelyes kikötő épül Balatonfüreden. A fejlesztésért felelős projektcégben tulajdonosok az MVSZ nonprofit kft.-je mellett a Magyar Kajak-Kenu Szövetség és Balatonfüred város önkormányzata is. Balatonfüred a 200 millió forint önrész mellett a tulajdonában levő kemping területén 1,2 hektár területet bocsát a projektcég rendelkezésére, a két szövetség pedig a GINOP 7.1.2-15 prioritású pályázatból 1,54 milliárd forinttal száll be a fejlesztésbe. A mostani elnökségi döntés azt célozza, hogy további támogatásban részesüljön a projekt.

Látványterv - Forrás: Magyar Vitorlás Szövetség

Dr. Kollár Lajos, az MVSz elnöke korábban a kikötőépítésről azt mondta: „2013-as megválasztásomat követően célul tűztem ki, hogy létesüljön egy, az MVSZ kontrollja mellett működő kikötő, amely lehetőséget nyújt nagy nemzetközi versenyek, edzőtáborok rendezésére és edzőképzési feladatok ellátására, valamint a vitorlázásturizmus megismertetésére, fejlesztésére. Nagyon kevés az ilyen feladat ellátására alkalmas terület a Balaton körül. A sportágunk iránti érdeklődés töretlen, a vitorlás-élményturizmus prosperál. Sok egyeztetést követően nagy öröm számomra, hogy a tagság fontosnak és támogatandónak tartja egy szövetségi kikötő létrehozását és tudom, hogy mennyi feladatot és felelősséget jelent ennek a fejlesztésnek a megvalósítása”. 

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!