Világkupa és Magyar Úszás Napja Füreden

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2018. 06. 12. 15:50

Nyílt vízi úszó világkupa helyszíne lesz Balatonfüred. A Magyar Úszás Napjának csúcspontjaként rendezett versenyen 27 országból mintegy 150 sportoló áll rajthoz. Utána a magyar bajnokság illetve a Magyar Úszás Napja versenyei következnek. A sportág legjobbjai és lelkes amatőrök együtt a Balatonban.

 

A június 16-án, szombaton rendezendő Világkupa közel harminc nemzetet képviselő mezőnyének tagjai 10 kilométeres távon mérik össze majd az erejüket. A táv mindkét olimpiai címvédője, a férfiaknál a holland Ferry Weertman, a nőknél pedig honfitársa, Sharon van Rouwendaal is rajthoz áll.

Az úszók a Révész-Halász szobroknál rajtolnak, a verseny jobbára a sétány előtt elterülő vízfelületen zajlik.

A Világkupa versenyét követően bárki kipróbálhatja a profik pályáját, hiszen délután egykor indítják útjára az amatőrök versenyét.
A parton a magyar úszósport sztárjaival lehet majd találkozni, itt lesz több olimpiai bajnok úszó is, többek között Risztov Éva, Wladár Sándor, Gyurta Dániel, Kovács Ágnes és Szabó József.

A Világkupa és az azt követő Magyar Úszás Napja eseményeit a Vitorlás téren illetve a vízben elhelyezett kivetítőkön is lehet majd követni. Részletes program itt.

A Vitorlás téren június 11-én, hétfőn kezdik meg a világkupa helyszínének kialakítását. A 150 férőhelyes nézői lelátót valamint a fele ekkora VIP lelátót, 14-én, csütörtökön állítják fel. A nézői lelátóra bárki felülhet, nem lesz belépőjegy sem.
A verseny befejeztével, már 16-án, szombaton este tíz órakor megkezdik a lelátók bontását.

– 2010 óta adunk helyet a nyílt vízi versenyeknek a városban, ezek közül kiemelkedik a tavalyi világbajnokság, amely a sportszakmai sikerek mellett a városimázst is erősítette, és amelynek kapcsán számos fejlesztés valósult meg. Balatonfüredet már a nyílt vízi úszás városának is lehet nevezni – fogalmazott Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

A világkupa nyolc állomásból áll, ezekből kettőt rendeznek Európában. A magyarországi verseny összdíjazása 30 ezer dollár. A tavalyi, füredi világbajnokság győztesei közül hárman is indulnak a versenyen, Weertman mellett a brazil Ana Marcela Cunha és a francia Axel Reymond.

Rasovszky Kristóf tavaly három világkupa viadalt is megnyert, összesítésben pedig negyedikként zárt.
– Balatonfüreden mindenképp dobogós helyezést szeretnék elérni. Ha lehet, akkor a tetején állnék – nyilatkozott a magyar úszó.
– Az egész szezonom olyan, mint ahogy úszni szoktam, hátulról jövök felfelé. Ugyan az Európa-bajnokságra készülök, de a legfontosabb világkupa állomás egyértelműen a balatonfüredi – mondta Olasz Anna a verseny sajtótájékoztatóján.

A Magyar Úszó Szövetség 2013-ban rendezte meg először a Magyar Úszás Napját, a kezdeményezés célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az élsportot illetve a tömegsportot.
A balatoni úszófesztivál mellett egyébként az ország számos településén az uszodák, illetve strandfürdők szintén várják a sportolni vágyókat: a Magyar Úszás Napján kivételesen mindenhol ingyenesen a belépés – csak úszni kötelező. Idén rekordot jelentően már több mint harminc önkormányzat jelezte csatlakozását az eseményhez.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!