"A romantikus oldalról közelítek"

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu/Szabó Miklós 2018. 03. 03. 12:00

A Kredenc a város első kulthelye. Ízléstől függetlenül egy igazodási pont, ami kétségkívül elválaszthatatlan tulajdonosától, Dobai Andrástól. Amolyan megmondó ember, akit ennek ellenére a vendéglátásban ritkán tapasztalható általános rokonszenv övez. Tagadhatatlanul bohém alkat, a sármos fajtából, de azért mindenbe belecsempész némi tudatosságot is. Észnél van. A balatonfured.hu interjúja.

 Birtokában van annak a szemfényvesztésnek, ami miatt a betérő azonnal otthon érzi magát a borbisztrójában, amolyan törzsvendégnek, akinek ráadásul a tulajdonos a haverja is. Azt a hatást kelti, hogy tulajdonképpen egy outsider, aki éppen ebből kovácsol erényt és szimpátiát, holott egy ízig-vérig vendéglátóssal van dolgunk.

Kiugrott zenész, a Brains zenekar egykori MC-je, de végigjárta a vendéglátó szakma szamárlétráját.

Fotó: Szabó Miklós

Évek óta tolja, hogy Füred szubmediterrán város. Gerilla munkájának köszönhetően most már a Blaha utca nyaranként a kirakatutcából hangulatos sétáló térré avanzsált. Azt mondja, az alter borbisztró helyett ma egy klasszikus meleg konyhás üzletet nyitna inkább. Meg azt is mondja, hogy a korabeli lehetőségeivel ma már nem tudna labdába rúgni Füreden.
Szeret beszélni, mindenről megvan a véleménye. Mi meg igyekeztünk ezt kihasználni.

„A Kredenc egy fárasztó műfaj, amolyan one man show. Oda kell figyelnem arra, hogy ne koptassam el magam. Magas fordulatszámon pörgünk, ami szétszedheti a magánéletet és az ember személyiségét is. Jó lenne kicsit hátrébb lépni a sztoriból, mert ez hosszútávon nehezen fenntartható. A Kredencben nyolc éve pincér, beszerző, ha úgy adódik takarító és mosogató vagyok, marketinges és ceremóniamester egyben. Ez így jópofa, de fárasztó. Az igazán jó üzlet lehetővé teszi, hogy ebből a mókuskerékből kiszállj. Nekem még ez nem sikerült, de ez a törekvésem. Megtartani a kreativitásomat és az üzemeltetésnek azt a részét, ahol a tulajdonosi szemlélet fontos. Ugyanakkor látva, mekkora a munkaerőhiány, könnyen lehet, hogy itt is olasz és osztrák mintára a családi vállalkozásoknak lesz igazán jövőjük. Ez nem is áll távol tőlem, de ki kell várnom még vagy tíz évet, amíg a lányom, a fiam beszáll segíteni.”

További részletek a balatonfured.hu oldalon olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!