Elektromos vonatok Füreden?

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu 2018. 01. 09. 09:51

Újra napirenden van a Balaton északi parti vasútvonalának korszerűsítése. Villamosítás, modern, légkondicionált vonatok a cél. Füred is érintett.

 A korábbi sikertelen pályázat után ismét meghirdette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) a Szabadbattyán– Balatonfüred projekt felsővezeték-, vasútépítési és kiegészítő építési munkáinak tervezését és kivitelezését.

Az érintett szakasz forgalmának jelentős hányadát a nyári idegenforgalmi szezonban bonyolítja. Miközben egyre népszerűbbek és egyre több időtöltési lehetőséget kínálnak a Balaton északi partján fekvő települések, a nyári hétvégéken nehézkes a megközelítésük a túlzsúfolt autópálya miatt. Ezért nagy szükség van a vasúti közlekedés és járműpark korszerűsítésére.

A vizes világbajnokság balatonfüredi rendezvényeihez kapcsolódóan a fejlesztési tárca igyekezett hozzájárulni a város vasútközlekedésének javításához. Elkészült a busz és vonatállomás illetve környékének a fejlesztése, a vasúti pálya rekonstrukciója és a felsővezeték kiépítése azonban nem történt meg. A villamosítás kiépítése azért is fontos lenne, mert Balatonfüred bonyolítja le az északi parton a legnagyobb utasforgalmat.

A most közzétett közbeszerzési kiírás szerint a pályázatok beadási határideje február 19. a munkálatok befejezésének határideje pedig a szerződéskötéstől számított harminc hónap, vagyis érvényes pályázat esetén 2020 végére, 2021 nyarára Budapest és Balatonfüred között már elektromos motorvonatok is járhatnak.

A felújítás egy nagyobb, a Balaton északi partjának vasúti közlekedését Keszthelyig megújító korszerűsítés első üteme. Ha elkészül a rekonstrukció, akkor a déli parthoz hasonlóan, a Székesfehérvár–Balatonfüred szakaszon is korszerű, légkondicionált FLIRT elektromos motorvonatok közlekednek majd.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!