A városé lett az Esterházy-kastély

balaton.vehir.hu Forrás: balatonfured.hu Fotó: balatonfured.hu 2017. 08. 23. 10:41

770 millió forintból megújulhat a reformkori városrész legrégebbi műemlék épülete, a jelenleg rossz állapotban, üresen álló, egykori Esterházy-kastély. A beruházáshoz kapcsolódóan a Huray-Honvéd utca sarkán egészségügyi központ épül. Látványtervek. Olvasható a balatonfured.hu oldalon.

Az Esterházy-kastély eddig a Füred Kastély Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. tulajdonában volt. A cég a Széchenyi 2020 GINOP pályázaton nyert támogatást egy kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítására. A projekt azonban a műemlék épületben nem kivitelezhető, így az értékes épület továbbra is lepusztult állapotban maradt volna.

Mivel az önkormányzat régóta tervezte az Esterházy-kastély és környékének rehabilitációját, amire pályázati pénzből most jó esély van, így felvetődött annak a lehetősége, hogy a Füred Kastély Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. az önkormányzat tulajdonába adja a kastélyt, a város pedig cserébe a Honvéd és Huray utca sarkán lévő területen biztosít helyet a cég beruházásának.
A nyár végén testületi döntés született a két ingatlan tulajdonos cseréjéről, így az Esterházy-kastély az önkormányzat kezében visszanyeri a városhoz méltó, eredeti állapotát, a cég pedig egy egészségügyi központot hoz létre, amely hosszú távon Balatonfüred és a régió érdekeit szolgálja.

Látványtervek ITT tekinthető meg!

- Úgy gondolom a város számára előnyös megállapodást kötöttünk. Kaptunk egy értékes műemlék épületet, amelyet pályázati pénzből rehabilitálni tudunk, ugyanakkor a cserébe adott ingatlanon is egy fontos beruházás valósulhat meg. A jelenleg parkolóként használt terület beépítésével ráadásul nem vesztünk parkolót sem, hiszen az ide építendő mélygarázs egyik szintjét megkapja a város – válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Bóka István polgármester.

További részletek a balatonfured.hu oldalon olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!