191. Anna-bál

balaton.vehir.hu 2016. 07. 07. 23:56

Csütörtökön került megrendezésre a 191. Anna-bál sajtótájékoztatója, Balatonfüreden az Anna Grand Hotel Báltermében.

A résztvevőket és a sajtó képviselőit Cserép László a Balatonfüredi Közös Önkormányzati Hivatal Művelődési Osztályának Vezetője köszöntötte, majd át is adta a szót dr. Bóka Istvánnak, Balatonfüred polgármesterének.

Hírportálunk képgalériája ITT tekinthető meg!

A polgármester elmondta, felemelő, hogy 191. alkalommal kerül megrendezésre a bál. Minden évben azt várják, hogy újdonságok és változtatások történjenek. Ez idén is így lesz. Újdonság a sétálójegy, a felvonulás sokkal impozánsabb lesz. Az Anna-bál köré most már egy fesztivál szerveződik. Ismét a Herendi Porcelán Manufaktúra biztosítja a szerviz eszközöket, Köszönet a Magyar Állami Operaháznak, Zoób Katinak, a Hagyományok Házának és még sok támogatónak és partnernek. A bál fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere lesz. Én már nagyon izgulok, és nagyon bízom benne, hogy sikeres 191. Anna-bált tudhatunk majd magunk mögött, és mindenki számára meghatározó élmény lesz.

Magyarország legnagyobb múltú társasági eseményét idén is egy többnapos programsorozat, az Anna Fesztivál vezeti fel. A rendezvények július 20-án, szerdán 21 órakor a Prímásverseny gálaműsorával kezdődnek, ahol a Hagyományok Házával közösen szervezett verseny alkalmával az ország legkiválóbb virtuózait hallhatják az érdeklődők. Másnap a Magyar Állami Operaház hagyományos szabadtéri koncertsorozatával, az Operafüred gálával folytatódik a fesztivál és a hagyományoknak megfelelően a bál előestéjén megtartják a zenés, lampionos Szívhalászatot is, amivel életre keltik Krúdy Gyula novelláját.

A minden év Anna naphoz legközelebbi szombatján megtartott esemény mindig is az ország legelőkelőbb báljai közé tartozott, ahol a legjelesebb művészek, politikusok, közéleti személyiségek találkoztak. Idén sem lesz ez másként, a vendégek már jó előre beszerezték báli belépőjüket, ám idén a nagy érdeklődésre való tekintettel további asztalokat nyitottak meg a szervezők. Újdonságként sétálójegyet vezettek be, amely az Anna-báli programon való részvételt és az éjféli svédasztalos menüfogyasztást foglalja magában. Az Anna-bál vendégeinek szórakoztatásáról idén is neves művészek gondoskodnak.

Idén is átadják a Kiss Ernő-díjat, amelyet 2003 óta az Anna-bál szépe választással egy időben a város fejlesztésében és népszerűsítésében kiemelkedő tevékenységet végző közéleti személyiség kap. Majd a Magyar Állami Operaház balett művészeinek előadásában láthatják a nyitótáncokat.

Csütörtök, pénteken az operáé lesz a főszerep, a programokról és a fellépő művészekről Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója beszélt. Az elmúlt években a Magyar Állami Operaház partner lehetett az Anna-bál hetében. Idén is olyan zenék csendülnek fel, amelyek abban a korban is ismertek voltak már. Ideidézzük a 191 évvel ezelőtti zenei hangulatot. Az idén öt énekest hozunk el, tenortól a szopránig.

Dr. Simon Attila, a Herendi Porcelán Manufaktúra vezérigazgatója, sajnálatát fejezte ki, mert a Manufaktúra idén ünnepli 190. évfordulóját, és így az Anna-bál régebbi esemény, mint a Herendi porcelán. Az Anna-bál kulturális értéket teremtő hagyomány, mely megegyezik a manufaktúra hitvallásával, ezért is Herendi étkészletben tálalják a vacsorát a bálon. Értékek találkoznak itt Balatonfüreden ebben a rangos épületben. Az Anna-bálon az első helyezett hölgy Viktória díszítésű, a II. helyezett Rotschild, a III. helyezett pedig Aponyi mintával díszített Herendi porcelánvázát kap. Hogy ne csak a báli közönség ismerje meg a díjazottakat, a bál másnapján lovas huszár kísérettel kocsikáznak végig Balatonfüreden.

Zoób Kati a meghívó dizájnjáról beszélt. Fiatal lányként nagy vágya volt, hogy részt vegyen a bálon. Most ez megadatott, csak nem bálozóként, hanem a hagyomány megőrzése mellett egy új arculatot készített az Anna-bál számára. Segítségül egy közel 100 éves alkotót hívott. A modernizmus és az Art-deco találkozott Einar Nerman grafikus plakátjaival, az 1910-es évekből. Ebből jött létre az a légies, nőies alak, aki a meghívón és a plakátokon szerepel. A díszkertben a színpad és a királynői trón olyan környezetben lesz felépítve, hogy hűen tükrözze az új logót és dizájnt.

A sajtótájékoztató végén Boór Bettina, a 190. Anna-bál szépe beszélt az elmúlt év élményeiről. A sok eseményről, melyeken Balatonfüredet és az Anna-bált képviselte és népszerűsítette.

Az első Anna-bált 1825-ben rendezte Szentgyörgyi Horváth Fülöp János lánya, Anna-Krisztina tiszteletére. Anna ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernővel, majdani aradi vértanúval. A hagyományok szerint a mai kor bálozói az ő szerelmük előtt is tisztelegnek.

Júluis 23.-án pedig 191. alkalommal nyitja meg kapuit a Füredi Anna-bál, ahova várja vendégeit!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!