Magyar LED lámpatestekkel újult meg Balatonfüred közvilágítása

balaton.vehir.hu Forrás: Mikula Melinda 2014. 06. 18. 16:11

Balatonfüred önkormányzata a GE Fényforrás Üzletágának együttműködésével korszerűsítette a város közvilágítási hálózatát. A beruházás keretében a világítási rendszer több mint kétharmadát cserélték le energiatakarékos, alacsony üzemeltetési költségű és környezetkímélő LED lámpatestekre. A fejlesztéssel a város 55 százalékot meghaladó energia-megtakarítást ér el.

Az európai uniós forrásból támogatott korszerűsítési program keretében összesen 1325 darab kültéri lámpatest váltotta fel a Balatonfüred közvilágításához használt elavult fényforrásokat. A modern környezetbarát technológián alapuló lámpatestek több mint fele a GE hazai gyárában készült. A városban felszerlelt új kültéri világítótestek közül 675 darab Okapi LED-et a cég nagykanizsai üzemében állítottak elő.

A LED lámpatestek a költségek csökkentése mellett nagymértékben javítják a településen élők életminőségét. Az új világítás színhűségével kiemeli a város éjszakai szépségét, ezáltal Balatonfüred még vonzóbb turisztikai célponttá válik. Az utcákban felszerelt lámpatestek nem csupán különleges esztétikai élményt nyújtanak, de hozzájárulnak a biztonságosabb közlekedéshez is. A irányított fényű LED-ek kizárólag a szükséges területre vetik a fényt, így nem tapasztalható a korábbi világítási rendszerek által kibocsátott és a lakásokba is bevilágító szórtfény zavaró hatása.

„A GE-vel együttműködve olyan egyedi környezetbarát és fenntartható világítási koncepciót dolgoztunk ki a város számára, amely kimagasló energiahatékonyságot tesz lehetővé. A beruházás eredményeként megvalósult közvilágítási hálózatunk maximálisan alkalmazkodik Balatonfüred igényeihez. A LED lámpatesteknek köszönhetően városunk szépsége még éjszaka is élvezhető”– nyilatkozta Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere.

„A közvilágítás az egyik kiemelt terület, ahol az önkormányzatok költségmegtakarítást érhetnek el, ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárulhatnak a fenntartható fejlődés biztosításához. A gyártókkal, kereskedőkkel és szabály alkotókkal közösen dolgozva segítjük elő a LED technológia elterjedését, hozzájárulva ezzel Magyarország környezetvédelmi céljainak az eléréshez.”- mondta Hutter Iván, a GE Fényforrás üzletágának európai, közel-keleti és afrikai közvilágítási üzletfejlesztési igazgatója. „A GE Nagykanizsán található európai LED Kiválósági Központjának köszönhetően minden szükséges technológiai ismeret, valamint egy átfogó LED portfolió is rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy további projektek megvalósításában vegyünk részt.”

A GE Fényforrás üzletága 5 magyar városban 6 gyárral van jelen. EMEA régiós központja és Globális Technológiai Központja is Budapesten található. Az üzletág több mint 6000 embert foglalkoztat Magyarországon.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!