Brazil gitárművész is fellép a balatonfüredi gitárfesztiválon

balaton.vehir.hu Forrás: MTI 2012. 03. 19. 16:25

Carlos Barbosa-Lima brazil gitárművész is fellép az idei, immár 7. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon -

- amelyet június 23. és 30. között rendeznek a Balaton-parti városban.

Fotó: www.zohomusic.com/artists.php

A szokásokhoz híven délelőtt mesterkurzusokon lehet részt venni, délután előadásokat, pályakezdő művészek szóló- és kamarakoncertjeit, esténként pedig világhírű előadók fellépéseit hallgathatják meg a fesztiválozók - mondta Eötvös Zita programmenedzser hétfőn az MTI-nek.
A fesztivál helyszíne lesz a Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpont, az Anna Grand Hotel, a Vaszary Villa, a Kisfaludy Színpad, valamint az állami szívkórház. Az esti program még nem állt össze véglegesen, a tervek szerint - a közönség kérésére - újra fellép Balatonfüreden Aniello Desiderio, a virtuóz olasz klasszikus gitárművész.
Biztosan a fesztivál vendége lesz Yamandu Costa Brazíliából, Pak Kju Hi (Kyu Hee Park), a fiatal gitáros generáció egyik kiemelkedő felfedezettje Dél-Koreából, Lukasz Kuropaczewski lengyel gitárművész, valamint a horvát klasszikus gitáros, Zoran Dukic. A fiatal tehetségek közé tartozik és szintén Füred vendége lesz a brit Ian Watt.
Talán a legnagyobb várakozás Carlos Barbosa-Lima brazil gitárművész tervezett fellépését kíséri; Eötvös Zita szerint ha mégsem sikerül tető alá hozni a koncertjét, akkor egy másik neves brazil gitárost hoznak Balatonfüredre.
"A Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál költségvetése hat- és tízmillió forint között mozog, attól függően, hogy a program miként alakul. A fesztivál fő támogatója a balatonfüredi önkormányzat, a rendszeres támogatók közé tartozik a magyarországi brazil, lengyel és olasz nagykövetség, valamint szponzorok" - tette hozzá a programmenedzser. Hozzátette: a jegyárakat igyekeznek alacsonyan tartani, mivel a fesztivált a helyi lakosoknak is szervezik; 2006 óta az esti koncerteket változatlan áron, 1500 forintért adják. A gitárfesztivál mesterkurzusain tavaly 130-an vettek részt, a nézők szám három-négyezer volt.
A fesztivált Eötvös József Liszt-díjas gitárművész, a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszakvezető docense találta ki és hívta életre 2006-ban a klasszikus gitárzene megismertetése érdekében "közösségteremtő, a fiatalságot megmozgató, művészeti tevékenységre sarkalló, a művészetekre való igényt és igényességet felébresztő szándékkal".
A fesztivál 2007-ben és 2008-ban Guinness-rekordot döntött: váltott zenészekkel 192, egy évvel később pedig 216 óra folyamatos koncertet adtak a Balatonfüredi Kisfaludy színpadon, amit összesen 1,5 millió néző követett.

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!