Nemzeti zarándokhely is lehet a sólyi ezer éves templom

balaton.vehir.hu 2018. 06. 15. 14:54

Sóly, 2018. június 15., péntek - Sajtótájékoztató keretében ismertették az ezer éves sólyi templom restaurálásának menetét.

 Ovádi Péter a térség országgyűlési képviselője kiemelte, hogy rendkívül fontos szerepet tölt be a templom hazánk kereszténységének történelmében és éppen ezért fontos, hogy mielőbb elkészüljön a templom végleges restaurálása. -Azért is jelentős szerepet tölt be a templom, mert időközben részleges feltárásra került egy XIII. századi freskó, amelynek további munkálatai a jövő héten folytatódik. A kormány és a képiselőház a jövő héten tárgyalja az Alaptörvény módosítását, amely többek között a keresztény kultúra ápolását emeli be a törvénytervezetbe. Sóly kis bölcsője a magyar kereszténységnek - fogalmazott.

A templom szentélyében feltárt szentségtartó (pasztoforium), Bikádi László (b.) és Ovádi Péter

Bikádi László református lelkész elmodta, hogy a 997-ben épült fogadalmi templom szentélyében befejeződött  restaurálás. A templom hajójában pedig a XIII. századi feltárt freskó után további  kutatás kezdődik a falfelületeken, hátha újabb freskókat tárnak fel a restaurátorok. Még az idei évben vagy a jövő év elején nagyon szeretnénk ha az eredeti karzat visszakerülhetne  a helyére, ide a sólyi templomba az Iparművészeti Múzeumból, de a legnagyobb álmunk az ha a templom Nemzeti zarándokhellyé válna - fogalmazott a lelkész.

XIII. századi feltárt freskórészlet

Hírportálunk korábbi írásai: ITT olvasható!

A balaton.vehir.hu saját cikkei és fotói: minden jog fenntartva!